Галина Михайлова & Антон Иванов

PACTOR

Какво е PACTOR?

PACTOR (или наричан вече PACTOR I) възниква за да покрие недостатъците на PACKET  и AMTOR. Държи се много добре в среда на фадинг и шум, поради което се използва предимно на КВ. Вече е заменен от по-съвършените PACTOR II и PACTOR III, но все още се използва.

PACTOR-I се използва от много групи, включително Sailmail за моряци за изпращане и получаване на имейли. Използва се и от радиолюбители, правителствени и дипломатически агенции и дори неправителствени организации. PACTOR-I се използва и като Selcall протокол за установяване на връзки с други PACTOR модеми. Всички модеми PACTOR-II, III и IV използват PACTOR-I за повикване.

PACTOR I има скорост от 200 Bd, техника на компресиране на Huffman, използва 2 FSK тона с отместване от 200 Hz и възможност за истински двоичен трансфер на данни. Създаден от Ulrich Strate (DF4KV) и Hans-Peter Helfert (DL6MAA) през 1990 г.

PACTOR II е усъвършенстван варинат, при който скоростта на обмен достига до 800 bit/s.

Той е до 8 пъти по-бърз от PACTOR I. PACTOR II има честотна лента от 450Hz. Това е патентован стандарт, разработен от SCS GmbH & Co. KG, Ханау, Германия.

Използва 2 DPSK тона. PACTOR I SELCALL се използва при установяване на първоначална връзка между двамата оператори.

PACTOR III е софтуерен ъпгрейд с използване на същите модеми, при което скоростта достига 2722 bit/s.

PACTOR III въвежда 6 нива на скорост, които осигуряват по-висока производителност и подобрена устойчивост в сравнение с PACTOR I и II. PACTOR III е средно 3,5 пъти по-бърз от PACTOR II. При оптимални условия PACTOR III става над 5 пъти по-бърз.

PACTOR III има максимална честотна лента от 2400 Hz. Това е патентован стандарт, разработен от SCS GmbH & Co. KG, Ханау, Германия.

PACTOR III има 6 скоростни режима, съставени от 2, 6, 14, 16 и 18 тонални модулации, като всеки тон е отдалечен на 120Hz.

По време на стандартна предавателна връзка между два оператора, модемите PACTOR III ще предадат PACTOR I SELCALL, за да определят оптималния режим и скорост за установяване между двата оператора.

PACTOR IV е най-новата итерация на серията PACTOR, напредвайки от PACTOR I-III. Той е 1,5x-3x по-бърз от PACTOR III и има 10 нива на скорост.

Това е също патентован стандарт, разработен от SCS GmbH & Co. KG, Ханау, Германия.

Този режим се използва изключително в серията P4dragon на SCS модеми за данни с къси вълни. Всички модеми от серията P4dragon са обратно съвместими с PACTOR I-III и, подобно на PACTOR II и III, използват PACTOR I SELCALL за установяване на връзки с други модеми.

Повече информация за тези и други цифрови режими може да намерите например на адрес: http://www.arrl.org/FandES/field/regulations/techchar/

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *