Галина Михайлова & Антон Иванов
Методика за намиране на място на стайна антена за цифрова телевизия

Методика за намиране на място на стайна антена за цифрова телевизия

Методика за намиране на място на стайна антена за цифрова телевизия

Вместо увод

…както казваше даскалът ми Никола Лазаров от онова училище, дето се намира на пресечката на улиците „Шипка“ и „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ – „разпространението на УКВ е божа работа“.

Защо божа работа? Ами защото в идеалния вариант при пряка видимост комуникацията (приемането) излиза, а при наличие на препятствия се приемат интерферентни вълни.

Интерферентните (насложените) вълни са сложни по отношение интензитет на сигнала, които се характеризират с изявени минимуми и максимуми в пространството, породени от различните  дължини на изминатия път при разпространение на отразените сигнали и пристигащи до точката на приемане с относително наслагване на фазите (максимум сигнал) или с противофаза (почти никакъв сигнал). Поради сложността на препятствията (разположение на жилищни блокове, баири и пр.), не винаги сигналът следва логиката на минимум-максимум на относително разстояние една дължина на вълната, която като пример за 40-ти канал на 626 МХц е около 48 см. Сигналът може да се „появи“ на метър, два или повече и то на най-неочаквано за вас място.

Антени на чичо Светльо
Антени на чичо Светльо

И така:

1. Без наблюдение на телевизора място на антената не се търси (обърнете го към вас).

2. Ако при автоматично търсене не излизат програмите:

2.1. Минете в режим търсене (сканиране) на канал.

Режимът при повечето приемници е в менюто под „автоматично търсене“. Трябва да знаете за вашия район излъчваните канали като номер съответстващ на честота.

За София и околности се излъчва на канали 23, 40, 52 и 64-ти.

2.2. Поставете на номер на канал за който знаете че се излъчва за района.

Ако не ги знаете, има ги на сайта (страницата) predavatel.com.

2.3. Започнете бавно да местите антената около местата където сте определили (съпругата ви е определила) че може да стои.

Не само встрани, но и нагоре-надолу – сигналът може да се появи и на пода. Наблюдавайте за ниво и качество на сигнала на дадения канал до намиране на максимум показания.

Практиката показа, че сигнал се появи на място до вътрешния перваз на прозорец и то на 10 см. височина от него, иначе при поставена на самия перваз антена, сигналът беше с ниво отчайващи нули като сила и като качество. Това се случи в с. Бистрица – София, където почти никой не гледа цифрова ефирна телевизия.

2.4. Направете подобна проверка и за другите канали.

2.5. Намерете компромисното място на антената за всички канали.

Установено, че дори при преместване на 1-2 см. на антената, може да се загуби някой канал или да се приема с „насичане“. На мен лично такива забавления по намиране на място са ми загубвали над 2 часа до постигане на резултат „браво“. Не бързайте и не се отчайвайте. За пет-десет минути може да се „свърши“ друго, но не и намиране на място на антена при „кофти“ сигнал.

Ако не ви се е получило след прилагането на тази методика дори и с антена изработена от написалия това четиво (вж. снимката и при интерес се свържете с него), не бързайте да купувате външни големи антени. Те усилват и са насочени за 1-2 канала (честоти), но не и за всички излъчвани. Освен това, за тях важи също момента с намиране на точното място (вж. интерферентните вълни), а то в най-общия случай е определено, но не от вас (работещ-неработещ комин, някакъв пилон и пр., щото няма да си пробиете керемидите в средата на покрива, нали?). А при пряка видимост няма нужда от тези фокуси. С  „моя“ антена от Овча купел най-спокойно без усилвател приемам 41-ви и 57-ми канали (бтв-та и БНТ-та – девет програми) излъчвани от вр. Ботев, който се намира на около 140 км.

Божа работа.

…иначе знаем, щото и кабелните и сателитните оператори деца хранят!

Светослав Стоянов, LZ5UG

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 Comments “Методика за намиране на място на стайна антена за цифрова телевизия”