Галина Михайлова & Антон Иванов

DX мрежи

Преди в общността на радиолюбителите да се появи Интернет, на различни любителски обхвати се поддържаха известен брой DX информационни мрежи. Ежедневни предавания даваха информация за текущи и запланувани DX изяви. През последните години тези мрежи бяха заменени с различни информационни системи, достъпни чрез пакет радио BBS или Интернет сайтове.

Освен тези ценни DX мрежи, има още една тяхна форма, целяща да помага на станциите да работят DX-и. Да работите DX посредством DX мрежа е като да работите в категорията „с асистент (с помощник или по-скоро с модератор, контрольор)“.

Много DX мрежи съществуват основно, за да поддържат егото на контрольорите на мрежата.

Нет-контрольорът (церемониалмайсторът) извиква станцията, желаеща да работи с DX-a, чакаща на честотата на мрежата.

В повечето случаи церемониалмайсторът изисква станциите да се заявят само с последните букви от инициала си, което е неправомерен начин на идентификация в повечето страни. Церемониалмайсторът прави списък на тези, които се обадят. Когато списъкът е готов, той започва да подава станциите една по една на DX станцията. Ако QSO-то не сполучи веднага, церемониалмайсторът ще се радва да бъде помощник (от “..SS станцията, повикайте отново” до давайки половината рапорт разбираемостта е вярна, но сигналът е доста по-силен от това, което предавате…”). Често церемониалмайсторът прави половината QSO… Не е чудно, че понякога чуваме коментари като “познай какво е следващото…”.

Очевидно това е много далече от реалния спорт DX-инг! И сериозните DX-ери, и опитните DX станции ще останат извън такава DX мрежа, доколкото това е възможно.

Такива DX мрежи не са мястото, където ще научите спорта DX-инг, нито ще научите как да подобрите станцията си или уменията си като оператор.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *