Галина Михайлова & Антон Иванов

DX-експедиции (DX-педиции)

Много хамове преследват DX станциите или гонят редките държави или територии, където почти няма радиолюбители или дори няма никакво население.

Кое да се счита за държава или по-точно за отделна единица е постановено в DXCC, организация, която издава много желаната диплома DXCC. Виж www.arrl.org/awards/dxcc/.

Хамовете, гонещи DX, се опитват да изработят (= да направят QSO с) поне една станция от всяка от тези единици (почти 340 понастоящем), за предпочитание на повече обхвати и на повече класове на излъчване. Това е спорт, който се нарича DX-инг.

За да стане възможно да работят с редки единици, хамовете организират експедиции до такива редки места. Те се наричат DX-педиции. По-големите DX-педиции се организират от групи хамове, понякога наброяващи няколко десетки оператора, които да направят рядката страна достъпна ден и нощ и понякога за цели седмици.

Големите DX-педиции успяват да направят повече от 100 000 контакта в рамките на само две седмици! В повечето DX-педиции с много оператори в ефира са едновременно няколко станции на няколко различни любителски обхвата и на различни класове на излъчване.

Ако искате да знаете за DX-педиции, които са активни в момента, както и за планираните и отминали такива, потърсете в Интернет.

По време на DX-педиции някои отрязъци от късовълновите любителски обхвати могат да бъдат претъпкани. DX-педициите би трябвало винаги да имат предвид и другите ползватели на обхватите и да не завладяват големи парчета за дейност, в която не всички хамове възнамеряват да бъдат въвлечени.

Контактите с тези DX-педиции са обикновено толкова кратки, колкото по време на контест: разменя се само инициалът и кратък рапорт.

Почти всички контакти с DX-педиции се осъществяват на разнесени честоти. Така често правят умишлен QRM (DQRM). Ако станете свидетел на това, не реагирайте, а просто ги игнорирайте, те ще се махнат, ако нямат слушатели, с които взаимно да се „наслаждават“. Понякога е трудно да се запази мълчание, но какъвто и да е коментар прави хаоса още по-лош. Ако сте сигурни, че сте идентифицирали някой от тези DQRM-и, помислете дали да не направите официално оплакване до лицензиращия орган.

За качествата и способностите на операторите на DX-педиции обикновено се съди по спектъра, който те заемат, работейки на разнесени честоти.

Когато в ефира има важни DX-педиции, някои хамове действат, като че ли са помолени да изпълняват свещената мисия на полицаи на обхватите. Не се изкушавайте да ставате полицаи на обхватите, имаме достатъчно от тях.

Други, обикновено неудовлетворени умове, се наслаждават като правят умишлени смущения на такива експедиции. Ако станете свидетели на такова действие, не реагирайте, просто го игнорирайте, те ще се махнат, ако нямат слушатели, с които да взаимодействат. Понякога е трудно да останете спокойни, но всякакви коментари само подсилват хаоса.

Ако ви трябва някаква информация за DX-педиция, не питайте за нея на честотата на DX-педицията. Погледнете в уебсайта на DX-педицията или в някой от DX бюлетините, където ще намерите всички подробности: QSL адрес, честоти, на които работи, оператори и евентуално инициали на възможни пилотни станции.

Пилотни станции са тези, които поддържат връзки с обществото, те са и контактът към DX-педицията. Ако трябва да знаете нещо, което не можете да намерите на уебсайта на експедицията, изпратете е-мейл до пилотната станция. Там може би ще са в състояние да ви помогнат.

Никога не задавайте на честотата на DX-педиция въпроси като “QSL MGR?”, “PSE SSB” или “QSY 20M”. Също така не предавайте каквото и да е на тяхната честота (при положение, че работят на разнесени честоти), преди да сте сигурни, че там слушат!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *