Галина Михайлова & Антон Иванов
Търсене на работа

Търсене на работа

Търсене на работа

Увод

Тук ще ви занимавам с нещо по-земно от това да изкарвате купища пари чрез Интернет… За тия опити съм с по-особено мнение, ако някой държи да се запознае и с такива способи на “забогатяване”, винаги може да посети някой подходящ сайт на тази тема…

И все пак сте решили да промените живота си? Не смеете да рискувате със собствен бизнес по ред обясними причини… Тогава?

Наложително ли е или може да изчакате? Българинът е “инертна структура”. Докато не му припари нещо, не е свикнал да си променя социалния статус. Но се замислете добре, не е ли време?

Ако прецените, че моментът за смяна на работата е настъпил, трябва да изработите ваша собствена стратегия за търсене на работа.

Възможни два подхода към целта – бавен или бърз.

Нужно е много време, ако вместо вас работа ви търсят роднини и познати. Време изисква и участието в трудова борса или посредничеството на службите за работна сила. Навлизането в професията е най-бързо чрез организираните от университетите “дни на кариерата” или чрез обяви за работа.

Ако трябва много бързо да намерите работа, следете обявите във вестниците, или публикувайте Ваша собствена обява. На мен лично любим източник ми е “Капитал”. Но вече има дори специализирани единствено за това вестници.

В случай че професионалният ви профил е твърде специфичен бихте могли да се обърнете с писмо до потенциални работодатели. Дори във времена на най-голяма криза предприятия с над 300 сътрудници търсят нови таланти.

И дали да не взема да се застраховам? 😉 Прочетете отново заглавието на материала. НЯМАМ ПРЕТЕНЦИИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТ В ОБЛАСТТА НА КОНСУЛТАЦИИИТЕ ЗА РАБОТА. Ако искате наистина професионална консултация, след този материал ще знаете поне къде да я получите. Но вероятно и това, което прочетете тук, ще ви е достатъчно на първо време, при това безплатно и събрано на едно място. Или поне най-необходимото.

Какво ви трябва практически, за да изработите успешна стратегия и да се подготвите за промяната? Ако това ви интересува наистина, четете по-нататък задълбочено.

Трябва ви…

Да се справите с малко литература и Интернет-сайтове –тази задачка продължава в целия процес на търсене и не спира дори с намирането ;-§) според мен. При това отделните “процедури” са взаимно застъпващи се, но могат и да се разграничат (с учебна цел ;-)).

Не си мислете, че тия неща съм ги измислил. Просто съм ги събрал, систематизирал и предоставям на вашето внимание. Източниците на информация са посочени в библиографията.

Общоизвестна истина е, че човек най-добре се учи от грешките, на най-добре за него е да се учи от грешките на другите, не от своите собствени. Затова споделям своя опит.

И изобщо не се оправдавайте с това, че нямате компютър, нямате Интернет или друго подобно нещо – вие ТРЯБВА да притежавате задоволителна компютърна грамотност. Така че – дал Господ вече Интернет под път и над път. Също и приятели, които ще ви помогнат (надявам се).

Щом вече четете този материал, значи вече сте постигнали малък успех в тази насока. ;-§)

Ето ви и малко “библиография”:

“Капитал” – в-к

  • Основен източник за достъп до потенциални привлекателни обяви. И най-полезната теоретическа информация по въпросите за търсене на работа.
  • “Съвети за интервюто”

SNELLING Personnel Services – 02.07.2001

  • “Как да открием и спечелим талантите, от които се нуждаем”
  • “Мечтата на Франкенщайн”

В-к “КЕШ”- 18.03.1999, 05.02.2001

  • “Навигатор за търсене на работа”

HILL INTERNATIONAL Human Resources Consulting Group, Vienna – 02.05.2001

  • “Последните дни на масовото култивиране на хора”
  • ”Капани” при търсенето на персонал

Интернет адреси:

Основен принцип при запознаването с всички материали: четейки и поставяйки се на мястото на бъдещия наемник, трябва да се поставяте и на мястото на потенциалния работодател. Дори и след време да станете верни съюзници с работодателя, вие се готвите за първоначална война с него. А във войната печели този, който превъзходно познава противника си.

Да приемем, че вече сте теоретически подготвен. Започват някои практически неща – например да си подготвите документи по принцип, някои от които всеки път ще се налага да обработвате съобразно конкретната работа.

Следват стандартни изисквания за различните видове документи.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.