Галина Михайлова & Антон Иванов

Слушателска дейност

Какво представлява слушателската дейност?

Слушателската дейност е нещо като „чиракуване” за радиолюбител.

По време на слушателската дейност начинаещият радиолюбител наблюдава кое как става в ефира и на практика по този начин усвоява знанията и уменията, който ще му трябват впоследствие.

Защо е нужна?

По време на слушателската дейност радиолюбителят чува как се осъществяват двустранните радиолюбителски връзки. Често край него има вече утвърдени радиолюбители, които му казват: това се прави така или това не се прави така. Защото в ефира често се срещат и от отрицателни примери.

Докато провежда слушателската дейност, радиолюбителят обикновено чете много литература, вече „ухапан“ от хобито. Пита. И най-вече слуша.

Като слушател радиолюбителят се запознава с основите на прохождението на радиовълните, с различните видове антени и техните достойнства и недостатъци.

Слушателят може да участва в състезания, да се бори за дипломи. Може да изучава морзовата азбука – наред с тренировките в зала и самостоятелното обучение на живо това става най-бързо и най-качествено.

Издаване на слушателски номер

За определяне на лични слушателски знаци на радиолюбителите-слушатели и на временни опознавателни знаци в КРС се подава писмено искане, съдържащо идентификационни данни на заявителя.

Взаимоотношения със слушателите на концертни радиостанции

Вече значително по-малко, но все още се срещат и слушатели на концертни радиостанции. Най-често меломани, те също в своята дейност узнават много неща за разпространението на радиовълните в различните честотни диапазони и много лесно могат да бъдат привлечени към нашето хоби, което им дава простор на изявите.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *