Галина Михайлова & Антон Иванов

Радиовръзки (QSO) – общи норми на поведение

QSO е контакт по радиото между двама или повече хамове – двустранна радиовръзка.

Може:

  • да направите общо повикване (CQ),
  • да отговорите на нечие CQ или
  • да повикате някого, който току-що е завършил връзката си с друга станция.
  • има и други варианти, но на тях ще се спрем съобразно темата на публикациите.

Кой инициал трябва да бъде първи във вашия разговор? Първо предайте инициала на този, с когото говорите, последван от вашия инициал.

Вярното е: “LZ1ZZZ тук (или от, или дис ис, или нищо) LZ2ZZZ” (вие сте LZ2ZZZ, a LZ1ZZZ е радиолюбителя, когото повиквате).

Колко често би трябвало да се идентифицирате? В повечето държави правилото е: в началото и в края на всяко предаване, но не по-рядко от веднъж на 5 минути. Серия от къси реплики обикновено се счита за едно общо предаване. В контест не е стриктно необходимо от гледна точка на законодателя да се идентифицирате във всяко QSO. Правилото за петте минути се е наложило като изискване от мониторинговите служби, за да могат лесно да идентифицират всяка станция. От гледна точка на операторската практика, обаче, единствената добра процедура е да се идентифицирате във всяко QSO (ще се прочетете подробности в други публикации на този сайт).

Пауза или изчакване: когато вашият кореспондент прехвърли предаването на вас, добър навик е да изчакате секунда преди да започнете вашето предаване, за да проверите дали някой друг не желае да се присъедини към вас или да ползва честотата.

Къси или дълги предавания? За предпочитане правете по-скоро къси, отколкото дълги предавания, това улеснява кореспондента ви, ако желае да коментира нещо, казано от вас.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *