Галина Михайлова & Антон Иванов

Работа на SSTV

Преди всичко не трябва да излизате от границите на правилата и добрите обноски, което означава, че би трябвало да предавате само картини, свързани с хобито (пробни картини, схеми, скечове, снимки на апаратурата, станцията, оператора, антените и т.н.) или съвсем неутрални картини (пейзажи, цветя, QSL картички). По-общо съдържанието на картините трябва да съответства на обясненото преди.

Ако се интересувате от SSTV, започнете с прекарване на много време, наблюдавайки SSTV честотите и изпробване на наличния софтуер.

Няколко дреболии при работа:

Преди да направите повикване CQ, слушайте известно време, за да се уверите, че честотата, която имате намерение да използвате, е чиста.

След това попитайте няколко пъти “използва ли се тази честота?”, ако не последва отговор, направете вашето CQ повикване.

Добра идея е преди да включите вашите картини да направите телефонно повикване CQ CCQ SSTV, тук е…”

Винаги обявявайте класа на излъчване (протокола) преди да предадете картина.

Не се намесвайте в QSO чрез предаване на картина, използвайте брек на SSB за прекъсване.

Никога не предавайте картина на друга станция без покана или съгласие.

Никога не предавайте поредица от картини, една след друга, без разумна пауза между тях. Предназначението на SSTV е бъде установено QSO, а не представяне на слайд шоу. винаги питайте станцията, с която искате да работите, дали е готова да приема вашите картини. DX станциите обикновено с работят по списък на кореспондентите, които са се заявили на съответната честота.

Хубаво е картината, която излъчвате, да показва едновременно инициала ви, както и този на станцията, за която излъчвате.

Старайте се картините ви да са с максимален контраст и ако текстът е част от тях, показвайте го с големи, удебелени букви.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *