Галина Михайлова & Антон Иванов

Преглед на кодовете, предавани в края на сесия

Всяка сесия на предаване се завършва с определени кодове. С времето стават рутинни, но за да не се запомнят с грешки е много важно от самото начало да се използват правилно, тъй като има определени нюанси.

Кодове, предавани в края на сесия:

КОД ЗНАЧЕНИЕ УПОТРЕБА
AR Край на предаването. Означава единствено „край на предаването“ и нищо друго. Излъчва се в края на CQ и в края на вашето предаване, когато вие викате станция(1).
К Край на предаването и прехвърлям на тебе. Ти си на ред! В края на “овър” (2) (реплика) и в края на вашето предаване, когато повиквате някаква станция. Очаквам на приемане.
KN Прехвърлям само на тебе, моля другите да изчакат SK (вж по-долу). В края на “овър” (реплика). Другите задължително изчакват да завърши напълно текущото QSO, без да се намесват.
ARK Край на предаването + прехвърлям само на тебе. НЕ го използвайте. Лоша практика.
ARKN Край на предаването + прехвърлям само на тебе НЕ го използвайте. Лоша практика.
SK Пълен край на връзката (QSO-то). В края на QSO. Дава свобода на другите да викат станцията, изначално ползваща честотата.
ARSK Край на предаването + край на връзката. НЕ го използвайте. Лоша практика.
SKCL Край на QSO, изключвам станцията и няма да отговарям на други кореспонденти. Използва се, когато прекратявате работа и няма да отговаряте повече на никого.

(1) когато отговаряте на станция, повикала CQ или QRZ.

(2) предаване или овър (реплика) не е едно и също с QSO (връзка). Едно QSO обикновено се състои от поредица овър-и (реплики).

Предаване на “ТИ ТИ” в края на QSO на CW
В края на QSO-то двамата партньори във връзката на CW често разменят като последен код две ТИ-та с малко по-дълъг интервал между тях (приличащо на е е). Това не е официален код, означава и звучи като разговорното „бай-бай“.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *