Галина Михайлова & Антон Иванов

Нулево биене

Основно предимство на CW QSO е тясната лента, която се ползва (стотина Hz), при положение, че и двете станции в QSO-то излъчват точно на една и съща честота.

При повечето стандартни връзки двете станции предават на една и съща честота (симплекс). Или, казано по друг начин, всяка е върху нулевото биене на другата.

Терминът нулево биене произлиза от факта, че ако двете станции излъчват точно на една и съща честота, резултатът от смесването на двата сигнала ще бъде честота, равна на нула Hz; за тези сигнали се казва, че биенето им е нулево.

Често обаче те не излъчват точно на една и съща честота. За това има две основни причини (или по-скоро и двете в комбинация):

  • едната станция ползва неправилно RIT донастройката на трансивъра. Повечето модерни трансивъри имат RIT функция, която прави възможно да се слуша на честота, леко изместена от честотата на предаване.
  • втората причина е, че операторът не прилага вярно процедурата за постигане на нулево биене. При модерните трансивъри процедурата се състои в постигане на тон на своя CW сигнал, абсолютно еднакъв с тона на станцията, която слушате. Ако слушате звуков сигнал 600 Hz, а RIT-ът ви е настроен на 1000 Hz настрани, вие ще излъчвате на честота, отместена на 400 Hz, от честотата на станцията която слушате.

В модерните трансивъри звуковата честота на CW-то може да се променя посредством BFO донастройката.

Много опитни CW оператори предпочитат да слушат с доста нисък тон (400 – 500 Hz, някога дори и по-нисък – 300 Hz), вместо по-нормалния 600 – 1000 Hz. За много хора ниската честота е по-малко уморителна през дългите периоди на прослушване, а в допълнение позволява по-лесно разделяне на станции, предаващи на близки честоти.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *