Галина Михайлова & Антон Иванов

Модификация на Yaesu FTDX-10 за български условия

Модификация на Yaesu FTDX-10 за български условия
Модификация на Yaesu FTDX-10 за български условия
Разширяване на обхвата на предаване
Предистория

Преди време един приятел и радиолюбител (не пиша кой е, защото не съм го питал дали може) сподели, че не може да излъчва на част от 60 м диапазон. Предполагаше, че трансивърът му Yaesu FTDX-10, тъй като е подготвен за Испания, отразява испанските регламенти.

Моят Yaesu FTDX-10 също е „испански“. Най-малко User Manual му е на испански език. Проверих и се оказа същото – излъчва само в 5351.5 – 5366.5 kHz. А за България разрешението е 5250 – 5450 kHz, на вторична основа, 1 клас, 100 W, всички класове на излъчване.

Помислих си: “Не може да няма някакъв mod (модификация) за отстраняване на този проблем“. В момента точно нямах време да ровя из Интернет и драснах въпрос в една FB група за Yaesu FTDX-10.

След по-малко от денонощие, наред със стотиците глупости, изписани под въпроса, имаше и няколко смислени. Имаше и предложения как да отключа трансивъра на предаване навсякъде, където може да приема. Но те не ме интересуваха, исках да си оправя 60-те метра. И като завърша успешно, да обясня и на моя приятел как да го направи.

Замислих се, че тази информация може да е полезна и на други радиолюбители, та я публикувам тук, дано им свърши работа. При това не съм извършвал никаква интервенция, която би нарушила гаранцията.

Решение на проблема

Разреших проблема в няколко лесни стъпки, без отваряне на трансивъра и без нарушаване на гаранцията:

  1. Записах си персоналните настройки, менюта и памет на SD-карта:
<FUNC> <EXTENSION SETTING> <SD CARD> <MENU SAVE DONE> <NEW> <ENT>
Докоснах <FILE SAVED> за изход.
<FUNC> <EXTENSION SETTING> <SD CARD> <MEM LIST SAVE DONE> <NEW> <ENT>
Докоснах  <FILE SAVED> за изход.

Забележка: Тази стъпка не е задължителна. Трансивърът се ресетва до фабрични настройки и ако искаш да си запазиш каквото си конфигурирал допълнително, ще е нужна.

  1. Изключих трансивъра.
  2. Натиснах едновременно FINE и MODE и ги задържах. Без да ги пускам, включих трансивъра. Започна да мига бързо зелен светодиод VFO-A RX.
  3. Натиснах кратко <FUNC>. Мигането на светодиода VFO-A RX леко се забави.
  4. Изчаках няколко секунди да се копира промяната и натиснах отново <FUNC>, вече продължително. Не знам колко продължително, беше около няколко секунди, докато спре да мига светодиодът и трансивърът се рестартира.
  5. След рестарта всичко вече беше ОК, диапазоните покриваха разрешенията в нашата страна.

Като бонус получих и диапазон 70 МХц, също разрешен у нас: 70– 70,50 MHz, на вторична основа, 1 клас, 50 W, A1 (A, B, C, D) и J3 (C, E, F).

Като бонус получих и диапазон 70 МХц
Като бонус получих и диапазон 70 МХц
  1. Бих могъл да възстановя старите си настройки от SD-картата, но предпочетох да ги направя отново, на чисто, с учебна цел. И без това съм ги правил още без да знам кое какво точно прави, тогава тепърва разучавах новия си трансивър.

Принципно става по този начин:

<FUNC> <EXTENSION SETTING> <SD CARD> <MENU LOAD DONE> <ИЗБОР НА ФАЙЛ> <OVERWRITE OK>
Докосваш <FILE SAVED> за изход, следва автоматичен рестарт.
<FUNC> <EXTENSION SETTING> <SD CARD> <MEM LIST LOAD> <ИЗБОР НА ФАЙЛ> <OVERWRITE OK>
Докосваш <FILE SAVED> за изход, следва автоматичен рестарт.

Забележка: Ако не си изпълнил стъпка 1 и не си записал настройките и паметта, няма откъде да ги възстановиш и да изпълниш тази стъпка.

Надявам се тази процедура да е полезна някому.

73!

Хареса ли ви статията „Модификация на Yaesu FTDX-10 за български условия„? Полезна ли ви беше? Споделете в коментар, моля.

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *