Галина Михайлова & Антон Иванов

Контрол и самоконтрол

Контрол

Съгласно “Техническите изисквания” и “Закона за електронните съобщения” (ЗЕС) контролът по осъществяването на радиолюбителската дейност в ефир се извършва от КРС, като установяването на нарушения и налагането на наказания се извършва по реда на ЗЕС.

За осъществяване на контрола радиолюбителят е длъжен да оказва съдействие на оправомощените служители на КРС при изпълнение на техните функции и дадени им права съгласно ЗЕС.

Но нека не създаваме такива предпоставки.

Самоконтрол

Както беше обяснено по-горе, фактът че ние всички (ние сме няколко стотин хиляди радиолюбители по света) упражняваме нашето хоби на едно и също поле, ефира, понякога неизбежно води до конфликти. Как се справяме с тях – това е въпросът!

Нашето поведение по обхватите трябва да е основано на общия разум, добрите маниери и взаимното уважение.

Правило номер едно: никога не прави или не казвай нещо, което не би желал да се знае от най-близките ти приятели или който и да е друг по света.

Проблем е, че излъчването по радиото може да бъде анонимно. Личност, предаваща злонамерено без идентификация, не е достойна да бъде радиолюбител.

Никога не си и помисляйте да потискате (заглушавате) предаването на друга станция. Тъй като заглушаването може да бъде правено анонимно, то е най-сигурният белег на малодушие и мерзост.

Извинение за такова поведение просто няма, даже ако смятате, че станцията заслужава да бъде заглушавана.

Може би ситуацията е такава, че по ваше мнение се налага корекция? Дори и това да е напълно вярно, помислете два пъти каква ще бъде ползата за нашето хоби, вашето хоби, вашата репутация, преди да започнете да правите или да говорите каквото и да е.

Не започвайте спорове в ефира. Вероятно е други да се присъединят и по някое време това, което е започнало повече или по-малко като приятелска дискусия, да дегенерира. Пазете ефира чист от персонални конфликти. Изложете аргументите си по телефона, Интернет или лице в лице.

„Ченгетата“ (полицаите на обхватите)

„Ченгетата“ са самоназначили се и самоопределили се като такива, които смятат, че е необходимо да коригират другите, когато направят грешка в ефира или в клъстерите.

Понякога действително е необходимо на непрекъснат нарушител (примерно такъв, който непрекъснато повиква върху честотата на DX станция) да му се каже, че създава проблеми. Но има начини да му се каже…

Всеки пореден път установяваме, че намесващите се „ченгета“ създават много повече бъркотия, отколкото станцията, която искат да коригират.

Видове ченгета

Повечето „ченгета“ имат добри намерения и не използват груб език. Те остават учтиви и често са доволни от опитите си да запазят честотата на DX станцията чиста.

Някои „ченгета“ също имат добри намерения, но използват лош език и маниери; те не успяват да постигнат целта си да опазят честотата чиста. Тези „ченгета“ по-скоро създават хаос, отколкото спокойствие.

Третата категория включва тези, които използват груб език с цел да предизвикат безпорядък. Техният лош език и лоши маниери привличат коментари от колегите им „ченгета“ с краен резултат тотален хаос!

Не реагирайте, ако попаднете на някои от тези самоопределили се „ченгета“ в действие. Запазете дистанция и ги игнорирайте напълно. Това е единственият начин да ги накарате да спрат.

Защо ченгетата съществуват?

„Ченгетата“ най-често се появяват върху честотата на рядка DX станция или DX-педиция, обикновено, когато тази станция работи на разнесени честоти. Спусъкът, който задейства тяхното появяване, е, когато някой оператор забрави да активира функцията на трансивъра си за работа на разнесени честоти и започне да вика DX станцията на честотата, на която тя предава. Това е моментът, в който „ченгетата“ започват да стрелят (крещят).

Наистина ли и вие искате да бъдете „ченге“?

Когато чуете някой да допуска груба и повтаряща се грешка, спомнете си, че и вие сте допускали грешки в миналото, нали? Бъдете толерантни и прощаващи!

Ако наистина чувствате необходимост да кажете нещо (да поправите повтаряща се грешка), кажете го по приятелски и позитивен начин, без оскърбяване или гледане от високо. Ако ON9XYZ непрекъснато погрешно предава на неправилна честота, кажете: “9XYZ, нагоре, моля”, но не и “нагоре, идиот”. Обидата няма да направи забележката по-ценна. Тя само ще насочи вниманието ни върху личността, която си я позволява.

Обърнете внимание, че вашата интервенция може да причини повече смущения, отколкото грешката, която се опитвате да коригирате!

Преди да се заиграете като „ченге“, помислете два пъти по какъв начин вашето действие ще има положителен ефект. Ако продължите да смятате, че трябва да го направите, стиснете езика си три пъти преди да действате нататък.

Винаги бъдете любезни и конструктивни.

Ако считате, че трябва да съобщите на някого, че излъчва на погрешна честота, винаги употребявайте поне част от инициала му. Нали другите трябва да разберат, че вашето послание не е адресирано до тях? Кажете “9XYZ, нагоре, моля”, а не единствено “нагоре, моля”, нито “нагоре, нагоре, нагоре”.

Ако се случи вие да сте станцията 9XYZ, не се чувствайте чак толкова досадно, да се греши е човешко, но не започвайте да се извинявате, ще причините само повече QRM.

Не забравяйте, че всяко „ченге“, изявявайки се като „ченге“, често върши нещо незаконно: да сте чули всички полицаи по обхватите да се идентифицират, както се изисква?

Друго разсъждение: един добър полицай трябва да бъде благославян, два вече са тълпа.

Как да се държиш по време на полицейски парад?

Ако сте DX-ери, бързо ще проумеете, че ще довеждате нещата докрай по-лесно, ако не реагирате на „ченгетата“ изобщо. Опитвайте се да превърнете нещо отрицателно в положително. Продължавайте да слушате (ето я отново магическата дума) DX станцията през глъчката и в много случаи ще успеете да изработите DX-a, докато „ченгетата“ се развеселяват.

Добрите грешници

Известен брой хамове просто не знаят правилния начин за работа на станцията при такива обстоятелства. Не че не искат да бъдат добри оператори, но просто не знаят как. Те трябва да изучават това дело на сляпо с възходи и пропадания. Причината е, че тях никой никога не ги е учил. Те са добрите грешници.

Да се греши е човешко: даже т.н. експерти правят грешки. Никой човек не е перфектен. Всеки погрешка е предавал на разменени честоти, т.е. на честотата, на която предава DX станцията. Може би защото не обръщаме достатъчно внимание, може би сме уморени и разсеяни; все пак всички сме само хора.

Първото, което трябва да съобразите в ситуация, когато нечия грешка се нуждае от корекция, е как да предадете посланието.

Когато „ченге“ иска от вас ред с крясъка „на тебе говоря, идиот“, понякога е трудно да се въздържите от отговор „ти никога ли не си правил грешки бе, арогантно ченге“.

Но не реагирайте въобще в такъв случай, това винаги ще бъде контрапродуктивно.

Това със сигурност ще е начинът, по който ще възцарите безпорядък.

Лошите грешници

Някои хамове, обаче, изглежда са доволни да използват много лошите си навици. В такъв случай прилагат правилото „да си упорит е дяволско“.

Изглежда, че все повече и повече увредени мозъци педантично се наслаждават, когато правят труден живота на операторите с добро поведение. Те са от категорията, която се опитва да пречи на DX-ерите с всички средства, с които разполага. В някои случаи те са разочаровани хамове, които поради липса на знания и мъдрост, не сполучват да осъществят контакт с DX станцията и изливат разочарованието си върху по-успешните си колеги.

Понякога сме свидетели на най-безочлива употреба на вулгарни и гнусни изрази от тези субекти.

Всички те искат останалите да реагират, така че на честотата да изригне хаос.

Един добър съвет: никога не реагирайте, когато станете свидетели на такова действие. Ако никой не реагира, тези образи ще се махнат поради липса на аудитория.

Не реагирайте и в DX клъстер. Оставете другите да наблюдават нормално DX клъстера.

Един добър съвет: никога не реагирайте, когато станете свидетел на такова действие. Ако никой не реагира, тези „герои“ ще се махнат поради липса на публика. Ако сте сигурни, че вярно сте идентифицирали станция, правеща този вид умишлен QRM, помислете дали да не направите официално оплакване да лицензиращия орган.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *