Галина Михайлова & Антон Иванов

Как се прави QSO на телефония?

Приемаме, че сте получили отговор на вашето CQ, например:

“LZ2ZZZ тук W1ZZZ уиски едно зулу зулу зулу ви вика и слуша”

или

“LZ2ZZZ тук W1ZZZ овър”.

Когато викаме CQ, то не бива да завършва с “овър”. Но когато някой отговаря на вашето CQ, той желае да ви даде думата (да получи отговор от вас), което означава, че той вече може да завърши повикването си с “овър” (означаващо “Аз завърших, прехвърлям на тебе, давай ти”).

Ако някой отговори на вашето CQ, първото, което трябва да направите, е да потвърдите, че сте приели неговото повикване, веднага след което да му съобщите как приемате неговия сигнал, да му предадете своето име и QTH (местонахождение):

“W1ZZZ от LZ2ZZZ (бъдете внимателни, спазвайте вярната последователност!), благодаря за повикването, приемам ви много добре, разбираемост 5, сила на сигнала 8 (обикновено по индикацията на S-метъра на вашия приемник). Моят QTH е София, а името ми е Tony танго оскар новембър янки (не моето малко име е…; в радиолюбителските връзки няма други имена, освен малките). Как приехте? W1ZZZ от LZ2ZZZ. Овър”

Добре е QTH и името да се спелуват. Особено за по-рядко срещани или не много известни имена. Но дори и да са известни, много вероятно е Рударци да е малко известно в Нова Каледония, като и името Иван в Зимбабве.

Ако повиквате станция, която предава CQ (или QRZ), предайте инициала на тази станция само веднъж. В повечето случаи е по-добре дори да не го предавате; операторът знае своя инициал!

Забележка: В контести никога не предавайте инициала на станцията, която викате. Това е добра практика и при повикване на DX-станция, стига да не е наистина належащо.

Използването на думата “овър” в края на вашата реплика е препоръчително, но не е задължително. QSO-то се състои от поредица предавания (реплики) или поредица “овър”. “овър” замества “прехвърлям на тебе”.

Ако силата на сигнала не е много добра, а разбираемостта не е перфектна, може да спелвате вашето име, например: “Името ми е Tony, спелувам танго оскар новембър янки”.

Забележка: НЕ спелувайте името си удвоено: “…танго танго оскар оскар новембър новембър янки янки”. Това не е начинът за спелуване на името Tony.

В повечето къси, рутинни QSO-та описвате и своята станция и антена. Информация за времето навън (което е свързано с прохождението, особено на УКВ и нагоре) също може да бъде обменена. Като правило станцията, която е била първа на честотата (примерно тази, която е повикала CQ), определя как да протече разговорът. Може би нейно желание е съвсем кратка връзка от типа здрасти и довиждане.

Даже и по време на стереотипно QSO, често могат да се подхванат технически дискусии или обмен на резултати от експерименти, точно както би било при присъствен разговор. Струва си да се отбележи, че много приятелства са изковани в резултат от радиоконтактите между хамовете. Хобито действително изгражда мостове между обществата, културите и цивилизациите!

Край на телефонната радиовръзка

Завършваме:

QSO: “…W1ZZZ, тук LZ2ZZZ завършва с вас и слуша за други инициали/станции”

или:

“…и изключва радиостанцията”.

Можете да добавите и думата “край” след последната реплика, за да съобщите, че изключвате станцията, но това се ползва сравнително рядко.

НЕ казвайте “овър и край”, защото “овър” означава прехвърлям на кореспондента, а в този случай кореспондент повече няма.

Типична SSB връзка за начинаещи:

==============================

Използва ли  се тази честота? Тук е W1ZZZ.

Използва ли  се тази честота? Тук е W1ZZZ.

CQ CQ CQ тук W1ZZZ уиски едно зулу зулу зулу вика CQ и слуша.

W1ZZZ вика те ON6YYY, оскар новембър шест янки янки янки ви вика и слуша.

ON6YYY от W1ZZZ. Добър вечер, благодаря за повикването, за теб 59. Името ми е Роберт, спелувам: ромео оскар браво еко ромео танго, а моето QTH е Бостон. Как прие? ON6YYY от W1ZZZ. Овър.

W1ZZZ от ON6YYY. Добър вечер, Роберт. Приемам те много добре – 57, разбираемост 5, сила 7. Моето име е Джон джулиет оскар хотел новембър, QTH-ът ми е близо до Гент. Обратно за тебе, Роберт. W1ZZZ от ON6YYY. Овър.

ON6YYY от W1ZZZ. Благодаря за рапорта, Джон. Аз работя с трансийвър 100 вата и дипол на височина 10 метра. Бих искал да разменим QSL картички с тебе, аз ще изпратя моята чрез бюрото. Благодаря за връзката. 73 и да се чуем скоро пак, надявам се. ON6YYY от W1ZZZ.

W1ZZZ от ON6YYY. Всичко прието 100%, аз използвам 10 вата с inverted-V антена издигната на 8 метра. Аз също ще изпратя своята QSL чрез бюрото, Роберт. 73 и се надявам да се срещнем скоро отново. W1ZZZ от ON6YYY завършва с тебе.

73, Джон и до скоро от W1ZZZ, край (…и слушам за други повиквания).

==============================

Бърза размяна на реплики

Ако сте навлезли в разговор с бърза размяна на реплики, изразяваща се в кратки периоди на предаване и приемане, не е нужно да се идентифицирате след всяко “овър”. Всеки трябва да се идентифицира веднъж на пет минути (в някои държави този период е регламентиран на 10 минути), както и при започването и завършването на предаването (последното може да включва поредица от QSO-та!).

Вие може да давате знак на кореспондента, казвайки просто “овър”, с което да означавате, че му предавате микрофона да започва да говори той. Но още по-бързо е, ако просто спрете да говорите и направите пауза. Ако паузата продължи една или две секунди, кореспондентът просто ще започне да предава.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *