Галина Михайлова & Антон Иванов

Как се излъчва CQ на телефония

Никога не забравяйте основното правило: първо да слушате какво се случва на честотата, на която ще излъчвате!

След като не чуете никого на честотата, следва да попитате “Заета ли е тази честота?” или “QRZ?”.

Понякога преди предаване е необходимо да настроите предавателя (или антенния тунер). Настройката по принцип трябва да бъде извършена с пасивен товар. Ако е необходимо, фината настройка трябва да се извърши на чиста честота с намалена мощност, след като сте попитали дали честотата не се ползва.

Какво трябва да направите преди всичко?

  1. Проверете кой обхват искате да ползвате с оглед разстоянието и посоката, която желаете да покриете. Таблици за МИЧ (максимално използваема честота) се публикуват в много сайтове и могат да помогнат в предвиждането на прохождението на KB.
  2. Проверете коя част от обхвата имате право да ползвате за контакти на телефония. Копие от банд-плана трябва да бъде винаги на бюрото ви (виж приложенията).
  3. Запомнете, излъчванията на SSB под 10 MHz са на долна странична лента LSB, а над 10 MHz – на горна странична лента USB.
  4. Ако излъчвате на USВ на дадена честота (подтисната носеща честота) вашият спектър на SSB ще заеме най-малко 3 kHz над тази честота. При LSB е обратното, сигналът ви ще заеме най-малко 3 kHz под честота, която предавателят ви показва на индикацията си. Това означава: никога не излъчвайте на LSB под 1.853 kHz (В България долната граница на обхвата 1,8 MHz е 1.850 kHz]; никога не излъчвайте LSB под 3.603 kHz, както и никога USB над 14.347 kHz и т.н.
  5. Сега сте готови да започнете кратко прослушване на обхвата или честотата, която искате да ползвате…Винаги първо слушайте!
  6. Ако честотата ви се струва чиста, попитайте дали тя не се ползва (“Ползва ли се тази честота?” или “Заета ли е тази честота” или “QRZ?”).
  7. Ако сте прослушали очевидно чиста честота, защо трябва и да питате дали тя не се ползва? Защото някоя станция, участваща в QSO, разположена в зона без покритие спрямо вашето местонахождение, би могла да предава на честотата. Това означава, че няма да чуете тази станция (и тя няма да чуе вас), защото тя е твърде далече за покритие с приземно вълна и твърде близо за покритие с йоносферно отразена вълна. На високите KB обхвати това обикновено са станции, разположени на няколкостотин километра от вас. Ако попитате дали честотата се ползва, кореспондентът на тази станция може да чуе и отговори. Може да не чуете някого, ако той използва остро насочени или много по-качествени от вашите антени. Ако започнете да предавате без да попитате, има шанс да причините QRM на поне една станция на тази честота.
  8. Ако честотата е заета, ползвателят обикновено отговаря “да, заета е” или по-учтиво “да, заета е, благодаря, че попитахте”. В този случай трябва да потърсите друга честота за да повикате CQ.
  9. Ако никой не отговори, попитайте още веднъж. За всеки случай.
  10. И ако пак никой не отговори, започнете повикването.

Направете CQ: “CQ CQ CQ тук LZ2ZZZ, LZ2ZZZ вика всички, лима зулу ту зулу зулу зулу вика всички и слуша”. На края можете да кажете “…и преминава на приемане” вместо “…и слуша”. Някои казват “…и преминава на приемане за всички”. Може да кажете само веднъж CQ вместо три пъти. Важно е да бъдете максимално кратък и ясен съобразно радиообстановката и прохождението. Това се постига с практика.

Винаги говорете ясно и отчетливо.

Предавайте инициала си два до четири пъти при всяко CQ.

Използвайте международната фонетична азбука (при спелуване на вашия инициал) един-два пъти при всяко CQ.

По-добре е да направите няколко последователни къси CQ, отколкото едно дълго.

Не завършвайте CQ c “овър”, както в този пример: “CQ, CQ, LZ2ZZZ лима зулу ту зулу зулу зулу вика всички и слуша, овър”. “Овър (Over)” означава “давай, ти си”. В края на общо повикване (CQ) не можете да използвате тази фраза, защото още не сте осъществили контакт с никого!

Никога не завършвайте CQ с “QRZ”. “QRZ” означава “Кой ме вика?”. Очевидно е, че НИКОЙ не ви е викал преди да започнете своето CQ! Напълно погрешен начин да завършите своето CQ е следният: “CQ 20 CQ 20 this is LZ2ZZZ лима зулу ту зулу зулу зулу колинг CQ, QRZ?” или “…вика всички и преминава на приемане, QRZ”.

Ако повиквате CQ и слушате на друга честота, различна от тази, на която предавате, на всяко CQ съобщавайте честотата, на която слушате, например “…слуша 5 до 10 нагоре” или “…слуша на 14295” и т.н. Да кажете само “…слуша нагоре” или “нагоре” не е достатъчно, тъй като не казвате къде слушате. Този метод на провеждане на QSO се нарича работа на разнесени (split) честоти.

Ако възнамерявате да работите на разнесени честоти, винаги проверявайте дали честотата, която смятате да ползвате за приемане, е свободна, също както и честотата, на която правите общо повикване CQ.

Има много начини да извикате CQ, намерете начина, който работи най-добре за вас.

Опитайте да използвате стандартните честоти за повикване на каквато и честота да предавате. Това се отнася за 160 метра, в международния DX прозорец. В повечето други ленти от 20 метра и повече няма зададена честота за повикване. На 20 метра има морска честота от 14 300, която не трябва да се използва за разговори, освен ако не сте морски (океански) мобилни, т.е. от кораб или друг плавателен съд в морето.

Когато ползвате УКВ ретранслатор (2m, 70cm) не е нужно да викате CQ. Можете просто да кажете „<вашата позивна> <мобилен, преносим (ако е необходимо)> слушам!“,  или „<вашата позивна> <мобилен, преносим (ако е необходимо)> на (името на репитъра – R0, R1 или каквото е)!“, или дори само вашия инициал.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *