Галина Михайлова & Антон Иванов

Използване на знака разделителна „=“ (ТАА ТИ ТИ ТИ ТАА)

Някои го наричат “ВТ”, защото звучи като буквите В и Т, предадени без интервал (както “AR” се предава без интервал), но това е знакът за равенство (=), наричан още “разделителна” на CW.

ТАА ТИ ТИ ТИ ТАА запълва паузите за няколко секунди, докато мислите какво следващо да предадете. Той се използва и като разделител (оттам и името разделителна) между отделните части текст.

Като запълващ се ползва, за да предупреди кореспондента да не започва да предава, защото вие още не сте завършили мисълта си, или не сте завършили с предаването на това, което имате намерение да предадете. Очевидно това е еквивалентът на “ммм…”.

Някои CW оператори обичат да ползват “ТАА ТИ ТИ ТИ ТАА” като разделител, за да бъде текстът по-разбираем. Пример: “W1ZZZ DE G4YYY = GM = TU FER CL = NAME CHRIS QTH SOUTHAMPTON = RST 599 = HW CPY? W1ZZZ DE G4YYY KN”. Използването на такива разделителни е по-рядко в днешно време и мнозина го считат за загуба на време. “W1ZZZ DE G4YYY GM TU FER CL NAME CHRIS QTH SOUTHAMPTON RST 599 HW CPY? W1ZZZ DE G4YYY KN” е толкова разбираемо, колкото и с разделителни.

Предавайте ПРИЯТНО звучащ телеграфен код.

Когато някой слуша вашето CW би трябвало да е като да слуша хубава музика, никой да не се чувства като че ли разшифрова неизвестен код или решава кръстословица.

Бъдете сигурни, че разделяте буквите и думите както трябва. Бързо предаване, но с малко по-големи интервали, обикновено прави приемането като цяло по-лесно.

Опитните CW оператори не слушат за букви, а за думи. Това, разбира се, може да бъде успешно, само ако е налице необходимото отстояние между думите. Веднъж започнали да приемате думи, вместо поредица от букви, вие твърдо се установявате там. В нормалния разговор лице срещу лице, вие слушате също думи, не букви, нали?

При автоматичен ключ регулирайте вярно съотношението точка/интервал. Ще звучи най-добре (най-приятно) ако отношението бъде малко променено – точката малко по-дълга от интервала – ако имаме предвид стандартното отношение 1/1.

Забележка: Това е нещо различно от отношението ТИ/ТАА! Отношението ТИ/ТАА обикновено е фиксирано на 1/3 в повечето автоматични ключове (не подлежи на регулиране).

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *