Галина Михайлова & Антон Иванов

Език на радиолюбителя

Ham (хам) е популярното название на радиолюбител.

Хамовете се обръщат един към друг изключително с малко име (или прякор), никога с господин, госпожица, госпожа или с фамилно име. Това е валидно и при писмена кореспонденция между хамове. Използването на 1 л. ед.ч в никакъв случай не означава неуважение, напротив.

Етикетът на хамовете изисква да се поздравяваме един друг посредством нашата „писменост“ със 73 (НЕ с „най-добри 73“, НИТО с „много 73“), а не с искрени или други подобни официални изрази.

Ако преди това сте били СВ оператор, изтрийте СВ езика от паметта си и вместо него научете радиолюбителските идиоми (жаргон, сленг). Като член на радиолюбителската общност от вас ще се очакват типични радиолюбителски изрази, които ще ви помогнат за пълното приобщаване към нея.

По време на контакт в ефира използвайте Q-кода правилно.

Избягвайте непрекъснатата и прекалена употреба на Q-кода на телефония. Може да използвате и стандартни изрази, които всеки ще разбере.

Но някои Q-кодове, впрочем, са станали стандартни изрази даже и на телефония, например:

QRG честота
QRM смущения
QRN атмосферен шум (от статични разряди)
QRP дете, също и малка мощност
QRT спирам да работя
QRV готов съм, в наличност съм
QRX един момент
QRZ кой ме вика?
QSB фадинг
QSL (картичка) картичка, потвърждаваща радиовръзката
QSL потвърждавам
QSO контакт, радиовръзка
QSY сменям честотата
QTH местонахождение (град, село)

Освен този малък брой Q кодове, всеобщо ползвани на телефония, съществуват и други съкращения, заимствани от CW, които също са станали общо ползвани на телефония, като 73, 88, ОМ (стар приятел), YL (девойка, госпожица) и т.н.

Използвайте само и единствено международното фонетично съответствие при спелуване на думите. Избягвайте фантазиите, които могат да звучат смешно или забавно на вашия език, но които ще попречат на вашия кореспондент да разбере какво казвате. Не използвайте различни думи за фонетично изговаряне (спелуване) на едно и също изречение. Пример: “CQ дис ис LZ1UN, лима зулу уан юниформ новемвър, лима занзибар уан юнайтед нейшънс…”

Най-често използваният език от радиолюбителите е, без съмнение, английският. Ако искате да правите радиовръзки с целия свят, най-вероятно повечето от вашите връзки ще бъдат на английски. Разбира се, не е нужно да се споменава, че ако двама любители говорят един и същи език, различен от английския, те могат да разговарят на този език.

Да направите радиовръзка с кода на Морз (CW) е напълно възможно без да кажете дори и една дума на езика на вашия QSO партньор.

Ясно е, че хобито може да бъде чудесен инструмент за научаване и практикуване на чужди езици. Винаги ще намерите някого по обхватите, който ще бъде радостен да ви помогне в новия език.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *