Галина Михайлова & Антон Иванов

До какво води липсата на секс

Луда работа
Луда работа

По мнение на специалисти сексолози и психолози, недостигът на сексуално удовлетворение при женския организъм предизвиква увеличено количество мъжки хормони, появява се излишък от мазнини и наднормено тегло, кожата потъмнява и загрубява.

Възможно е засилване на менструалните болки, а в началото на менопаузата се чувства остър дискомфорт. Появява се умора, предизвикана от разреждане на сексуалните отношения с партньора или тяхното пълно отсъствие. Жената, за разлика от представителите на „силния пол”, започва да се наслаждава на секса в пълния му блясък най-вече след 30-те си години – пикът на женската сексуалност е между 35-40 и повече години. Дори когато като млада жена е била силно привличана от интимния живот, истинската висота на секса жената достига в по-зряла възраст.

Зрялата жена често не обръща особено внимание на сексуалните си потребности, стараейки се да свърши всички домашни задължения.

Да загърбим малко кухнята
Да загърбим малко кухнята

Но да се спори с физиологията е безсмислено. Матката е орган, който се нуждае от чест масаж и мускулни движения, предизвиквани именно по време на интимни отношения.

Психолозите твърдят, че женската сексуалност може да се раздели основно на два типа:

  • един, подобен на мъжката – при който жената непрекъснато търси сексуален контакт и
  • втори, при който отсъствието на сексуални контакти води до загуба на интереса към тях.

Но и при двата типа сексуалност жената натрупва в себе си сексуална енергия, която с времето започва да напира и търси начин да се разтовари.

Сексуалната енергия напира
Сексуалната енергия напира

Разбира се, сексуална енергия се натрупва и у мъжа.

Натрупва се сексуална енергия и у мъжа
Натрупва се сексуална енергия и у мъжа

Недостигът на интимен живот води до това, че на подсъзнателно ниво у жената се появява хиперактивност и тя се опитва да струпа на крехките си рамене огромно количество проблеми за разрешаване и нови и нови задължения. Сама си създава допълнителна работа, което я довежда до преумора и стрес. Но дори когато силите ѝ са на предела си, организмът си търси своето. Самозалъгването в този случай не помага.

Мъжът, изпитвайки сексуална неудовлетвореност може „да обърне планини” (обаче най-често стига до сексуално удовлетворение чрез самозадоволяване, разбира се).

Жената не може да сублимира половата си енергия в работа и самозалъгвайки се така, може да се доведе до нервни кризи и да стане болезнено разсеяна.

Болезнено разсеяна
Болезнено разсеяна

Често до подобна ситуация се стига в семейния живот, когато той е вече относително уреден и спокоен, децата растат или са пораснали, няма сложни житейски проблеми за разрешаване. Тогава се появяват сексуалните проблеми. Може би най-простото обяснение е, че отношенията между съпрузите минават на друго ниво – съпрузите са станали изключително близки, което от една страна не е зле, но от друга страна най-близките хора някак си не те предразполагат към възбуда. Чуждото е винаги по интересно.

Тук няма място за примиряване с подобно положение. Жената трябва да намери време, което да посвети само на себе си и да забрави поне за кратко домашните тревоги и задължения. Мъжът, естествено, трябва да не пречи да се случва това. Достатъчно е за час два жената да се отдаде на еротичните си фантазии или пък да се заеме с нещо, което да предизвика аналогични чувства в своя съпруг.

За какво си мисли мъжа?
За какво си мисли мъжа?

Не си струва да се стига до сексуално отдалечаване в семейството, без значение по какви причини. Малко са хората, които могат да си позволят да водят двойнствен живот и при това да се чувстват добре. Колкото повече жената се отдръпва от секса, толкова повече се влошават взаимоотношенията със съпруга й и това се превръща в един затворен кръг, който може да доведе до разпадане на семейството.

Близост
Близост

И обратно – увеличаването на сексуалната близост води до освежаването на съвместния живот не само в сексуален, но и във всичките му други аспекти.

Да се замислим...
Да се замислим…

Не се изискват извънредни усилия за това – достатъчно е жената примерно да потърси еротични филми по свой вкус, които да изгледа с партньора си, да се въплъти в роля от еротичните си (или пък неговите) фантазии, да му направи или да го помоли за еротичен масаж… успехът ѝ е почти напълно гарантиран – той може би само това и чака. Сексолозите и психолозите не считат за осъдително или за измяна, дори ако партньорите раздвижат въображението си и си представят, че се любят с идола от своите еротични фантазии при секс с постоянния си партньор.

Ако по една или друга причина жената няма възможност за съвместен интимен живот, добре е да задоволява сексуалните си потребности чрез самозадоволяване. Това ще й помогне да преодолее временната самота, да поддържа сексуалния си тонус и нещо повече – да се опознае по добре своите желания и потребности. И при появата на партньор тя ще е готова за възобновяване на съвместната интимност без стрес и затруднения.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.