Галина Михайлова & Антон Иванов

Седемте правила на успеха на Стив Джобс

Стив Джобс
Стив Джобс

Всички ние сме съгласни, че Стив Джобс оказа огромно влияние на нашия живот. Неговите иновации докоснаха всички модерни направления на живота ни: компютри, мобилни комуникации, музика, филми…

Презентациите на Стив Джобс и днес вдъхновяват и въздействат дълбоко на нашето съзнание. Стив Джобс остави на всички ни безценно богатство от принципи, които направляваха неговия успех.

1. Правете това, което обичате.

Веднъж Стив Джобс каза: „Хората, работещи със страст, могат да променят света към по-добро”. Когато го питаха какъв съвет би дал на стартиращите бизнес предприемачи, той каза: „Бих си намерил каквато и да е работа, която да работя за да се прехранвам, докато открия тази, която ще работя наистина със страст”. И тогава вдъхновено да се впусна в нея. Страстта в работата означава много. Страстта е всичко.

2. Поставете си велика цел.

Стив Джобс вярваше в силата на големите цели. Веднъж попита тогавашния президент на Пепси, Джон Скъли, „Нима искате да прекарате живота си, продавайки подсладена вода? Или искате да промените света?” Не се отказвайте в никакъв случай от целта на живота си.

3. Създавайте контакти.

Не се ограничавайте в създаването на контакти и общувайте с всякакви хора. Творчеството свързва хората. Различните хора имат различен житейски опит и често едни хора могат да видят неща, които други пропускат. Стив Джобс контактуваше с хора, с които видимо често нищо не го свързваше. Така създаде Макинтош. Стив Джобс пътуваше до Индия, до Азия и къде ли не. Изучаваше чуждото творчество, чуждия начин на живот, гостоприемството и традициите на различни народи. Не живееше затворен в себе си и в средата си. Свързваше идеи от най-различни области и най-различни географски места.

4. Откажете се от голямото количество проекти.

Не се разконцентрирайте и не разхвърляйте знанията и усилията си в много неща. Стив Джобс бе повече горд с това, че избра да прави Apple, отколкото с това, което Apple стана и е. Когато се завърна в Apple през 1997 г., той пое една компания с 350 различни проекта и ги намали до 10 в период от две години. Защо? Така той можеше да подбере най-добрите екипи за създаването на тези десет неща. Експертните екипи създаваха само десет неща, но създаваха тези десет неща перфектно.

5. Създавайте „тръпка” у клиентите.

Стив Джобс търсеше иновациите дори в опита си в обслужването на клиенти. Когато дойде за първи път с концепцията за Apple Stores, той каза, че това ще бъдат различни от стандартните магазини, защото вместо просто да прехвърлят кутии от едно място на друго и от един собственик на друг, тези магазини ще обогатяват живота. Всичко в тези магазини е предназначено за обогатяване на живота ни и да създава емоционална връзка между нас, марката на Apple и продуктите на Apple. Замислете се, какво правите вие за обогатяване живота на потребителите на вашите продукти, каквито и да са те?

6. Овладейте посланието.

Може да имате най-великата идея на тоя свят. Ако обаче не можете да я представите както трябва, тя е нищо! Стив Джобс бе един от най-добрите корпоративни разказвачи на приказки. Вместо да прави презентации, както правят повечето хора по света, той информираше, той обучаваше, той вдъхновяваше и забавляваше, той предизвикваше публиката да заживее в неговото представяне и да се размечтае как ще ползва продуктите, с които се среща.

7. Продавайте мечти, не продукти.

Стив Джобс си играеше с нашето въображение, защото той наистина ни разбираше като клиенти на неговите продукти. Разбираше, че ако бяха твърде сложни, таблетите не биха овладели въображението ни. Какъв бе резултатът? Един единствен бутон върху лицевия панел на IPad. Елементарно! Дори двегодишно би могло да го ползва. Клиентът е егоист. На него не му пука за самия продукт. Той иска да се чувства добре. Грижа го е за своите собствени надежди, амбиции. Стив Джобс ни учеше, че ако помагаме на клиентите да постигат своите мечти, ние ще ги спечелим за продуктите, които предлагаме.

Една история обобщава всички тези мисли за кариерата на Стив Джобс в Apple.

Служител, отговарящ за ре-инвестирането в Disney Store го помоли за съвет. Съветът на Стив Джобс беше „Мечтай повече! Това е прекрасен съвет! Да откриване гениалността в нашата лудост, да вярваме в себе си, да защитаваме вижданията си, да бъдем постоянни и целенасочени в постигането на мечтите си.

Нека позволим на мечтите ни да се сбъднат!

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.