Галина Михайлова & Антон Иванов

В ателието на майстора

В-к “Борба”, 19 януари 1999 г.

Уникална керамична чиния бе закупена от известна търновка чрез “Интернет”

Днес българинът повече от всякога се нуждае от духовност, изповядва приложникът Христо Иванов.

Афиш за изложба
Афиш за изложба

По “здравословни причини” великотърновският художник Христо Иванов напоследък бе принуден да се отдаде на малката керамична пластика . А една весела приумица – две влюбени малки прасенца – солнички, му отвориха страница в “Интернет”.

В края на лятото в къщата-ателие на приложника от Малък Чифлик го посетил небезизвестния политически мъж Петко Симеонов и чувството му за хумор било провокирано от оригиналното изделие. Направил голяма поръчка и сега повече от сто “чифтосани” двойки пиперо – солници се подвизават в софийски къщи и подслаждат залъка на елитни политици и интелектуалци. А в нарочната страница на “Интернет” от 2 септември, озаглавена “Керамика от царско потекло”, нашият съгражданин е представен съвсем сериозно като един от малкото “избрани” майстори на сграфито-керамиката.

Още на следващия ден в къщи го посетила известна търновска дама и си поръчала най-красивата декоративна чиния, гравирана с орнаменти от български ръкописни книги от XIII-XIV век.

В момента Христо Иванов работи върху серия оригинални графични изображения на старопечатни букви. Уникатите ще бъдат показани на второто издание на фолклорния фестивал в началото на лятото.

Второто представяне на оригиналното приложно творчество на художника в “Интернет” бе в началото на декември. Още същия ден по факса се получило любезно писмо от представител на фирма “Тодоров” в Париж”: “В момента съм на вашата страница и се радвам много на това, че още има хора, които произвеждат тези красиви неща. Аз живея във Франция и също се занимавам с керамика, притежавам възможността да продавам чрез нашите магазини във Франция някои от моделите, които имам желание да се произвеждат в България. В очакване на вашия отговор ви поздравявам сърдечно. Антон”

Дали и как ще осъществи делови контакт между двамата българи, е въпрос на време и технически подробности. Нашенският творец е наясно, че и в европейските държави, както и у нас, има рецесия и хората вече отдават значение на утилитарното изкуство. Ето защо красивата чиния вече не е само украса за стената, но и оригинален часовник, който съвсем точно отмерва времето и работи с батерии “Тошиба”. А необходима и практична добавка към всяко домашно керамично иконостасче е малкото светилниче – кандилце, което се “захранва” с ароматизирана газ за осветление – вече я има и в търновските магазини. Същото миниатюрно светилниче ще държи будни и очите на бухалчето – символ на знанието и олецетворение на будната мисъл.

Терра-3
Терра-3

И дай боже, в повече български къщи да свети по едно ухаещо бухалче и да подканя към изповед, покаяние или молитва едно скромно иконостасче с кандилце. А на стената нека да отмерва времето ни един “вечен” часовник, сътворен от избрания майстор Христо Иванов. Защото в момента страшно много се нуждаем от тези духовни неща.

Художникът и неговите творения
Художникът и неговите творения

Мария Качакова

Борба

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.