Галина Михайлова & Антон Иванов

Студентски празник

(8 декември)

Ден на просветителя – Св. Климент Охридски.

Ден на студентите.

Ден на Софийския университет.

Всяка година на 8 декември настоящи, бивши, че даже и бъдещи български студенти отбелязват своя празник. За представителите на първата група той е чудесен повод да си избият поне за малко от главата тревогите около наближаващата зимна сесия, изпитите, курсовите и дипломните работи, наема за общежитието, семестриалната такса и какви ли не други неща.

Въпросното избиване става, естествено, чрез бесен купон и порядъчно количество алкохол. Единици са тези, които не празнуват. Точно толкова са и тези, които знаят какво точно празнуват и защо именно на тази дата.

8 декември е деня, на който през далечната 1888 година е основано първото висше училище в България, наречено по-късно Софийски университет. Студентският празник започва да се чества през 1903 година по повод на 15-годишния юбилей на Университета. През 1944 година празнуването на тази дата е отменено и вместо това започва да се чества на 17 ноември – международния ден на студентската солидарност.

През 1962 година празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен, а в края на октомври 1994 година е взето решение тази дата да бъде неучебен ден и да се чества от студентите в цялата страна. За онези от тях, които са фенове на музиката на Бийтълс, датата 8 декември има и друг, по особен смисъл – на тази дата през 1980 година е убит Джон Ленън.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.