Галина Михайлова & Антон Иванов

Петковден

(14 октомври)

Тази вечер сме на гости на Параскева, Пенка, Пенчо, Петка, Петко, Пеньо, Петкана.

Света Петка
Света Петка

Денят е символичен край на стопанската година, вече всичко от полето трябва да е прибрано, а стопаните да започнат да се разплащат с наетите за летния сезон работници. На Петковден става и заплождането на домашните животни, известно като „мърлене” или „овча сватба”. Днес се прави и курбан за нова къща, като е задължително животното да е мъжко. Освен овчето месо и курбан чорбата се поднасят яхния от праз лук и сърми от лозови листа.

Обредна трапеза: месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми от лозови листа.

Петки – народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петковден се извършват обреди, които имат връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождането, жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав добитък. След оплождането на овцете те изпичат пресни питки.

Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хлябове, вино, ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди да се хранят, жените си раздават една на друга парче хляб.

На първия понеделник преди Петковден в Източна Тракия се изпълнява обичаят Господя църква – прави се общоселски курбан. Първата събота преди Петковден (Кокоша църква, Бож дух) в жертва се принасят само кокошки. В съботата преди Петковден в някои райони е Петковската задушница.

В християнската религия Преподобна Параскева-Петка Епивацка, Търновска (X-XI в.), Българска, е светица и отшелничка, родена в гр. Епиват, на Мраморно море.

Мощите на светицата, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Те са един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където са и досега.

Налагането на култа към св. Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е житието на св. Петка, дело на патриарх Евтимий.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.