Галина Михайлова & Антон Иванов

Петел яхния

По правилник на един петел се полагат (за духовно общуване) 13 кокошки. Той е длъжен да се грижи за комфорта им, да ги пази от пора под дръвника, змията, лисицата, куче помияр, навикнало да яде кокошки, озверено прасе птичар. Не трябва да се влюбва стопанката, защото ревността при кокошките се отразява негативно върху снасянето на яйца.

Яхнията е ядене за сиромаси, тъй като много къшей се топи в нея, а човек, като се окапе с такава яхния, буди кулинарна завист и в по-сиромасите.

Петелът се нарязва на порции: бут, капула, крило с копан, гърди, гръбнак, трътка. Пускате в тенджерата 1 пакетче масло и запържвате месото. Докато се пържи, обелвате 7 средни глави лук, нарязвате ги на филийки и когато месото стане златисто – хвърляте лука в тенджерата. Добавяте и 1/2 кг настъргани домати или домати от консерва. Не забравяйте черен пипер 5 – 6 зърна, чубрица и люта чушка (ако нямате язваджия вкъщи!). Месото започва да се задушава и за да не стане същото с вас – освежете то с две юзчета червено вино. Бодете месото с вилица и ако не е омекнало, а сосът е намалял – долейте топла вода. Накрая (5 минути преди да то смъкнете от печката), изпечете до кафяво една лъжица брашно, размийте го с малко студена вода и го прибавете към яхнията.

Ако петелът е бил весел, правете му компания с бяло вино, ако е бил смотаняк – с червено.

Цаньо Сърнев

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.