Галина Михайлова & Антон Иванов
Плакатна изложба на Христо Иванов

Плакатна изложба на Христо Иванов

Плакатна изложба на Христо Иванов

Значението на Велико Търново с неговия неповторим облик като център на изобразителните изкуства все повече нараства. Успоредно с естествената ориентировка на художниците към историческата тема, тук живеят и работят много графици, съставляващи значителна част от групата на СБХ.

Наред с артистичната графика се развива и приложната. Доказателство за това е изложбата на приложника график Христо Иванов. Тя предлага разнообразие на творчески изяви – плакати на различни теми, запазени марки, други видове печатни произведения. Характерно е, че в плаката художникът застъпва ярко историята. Цяла серия умело осъществени творби е посветена на наши видни революционни дейци – Димитър Благоев, Георги Кирков, Гаврил Георгиев, Георги Димитров, Никола Габровски, Димитър Найденов. Твърде актуална е и серията, посветена на годишнината от рождението на Леонид Брежнев.

Димитър Найденов - редакторът
Димитър Найденов – редакторът

Христо Иванов проявява траен интерес към трудната област на политическия плакат и несъмнено едни от най-значителните постижения в изложбата са именно творби като „Утрото над Чили“ и „Хелзинки-76“. Други бихме нарекли „обществени“, посветени на различни важни и вълнуващи нашето общество, пък и цялото съвременно човечество проблеми, какъвто е „За чиста планета!“. „Водата е живот“ е плакат с подобна проблематика, особено популяризирана на Биеналето на плаката във Варшава. Твърде навременен е и друг плакат – за жизнената среда.

Пак така, като нишка, по която можем да проследим развитието на майсторството на художника в една повтаряща се тема (нещо като проверка на изобретателността) е серията плакати за ТНТМ за 1974, 1975 и 1976 г., разрешени различно, но всеки път по подходящ начин.

Христо Иванов е автор и на запазени марки и на екслибриси. Между показаните на изложбата следва да отбележим тези на Димитър Филипов, Христина Станева, Спиридон Борисов и други. В експозицията са включени и други проекти и изпълнения като знака на ОНС – Велико Търново, медала на ВТУ „Кирил и Методий“ – едно значително постижение в тази област, както и различни значки за отличия.

Никола Габровски
Никола Габровски

Цялостно изложбата свидетелства за постоянството на художника в създаването на образи с високи художествени и комуникативни качества, направени с вкус и сами въздействащи в полза на естетическото възпитание. От друга страна, тя е израз на ангажираността на художника с конкретни обществени поръчки за Велико Търново и университета. Впрочем, Христо Иванов е тясно свързан с Великотърновския университет. Тук той развива педагогическа дейност и дава приноса си за увеличаване на кадрите в областта на приложната графика – една отговорна и обществено полезна задача.

Това е необходимо да се отбележи, защото дейността на приложните графици винаги е конкретно адресирана и творбите се създават в отговор на пряка обществена поръчка, по определени поводи. Затова Христо Иванов, като всеки друг график приложник, е обвързан със задължения към своя град, към университета като важна културна и художествена институция.

Димитър Димитров

Плакат

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.