Галина Михайлова & Антон Иванов

Прасе

Едно антично пеене върху скарата

Какво знаем за прасето? Нищо! Освен, че лови глисти и по Коледа му се случва нещо непоправимо. На какво се дължи необикновената популярност на толкова обикновеното и познато ни домашно животно, споменавано често около януарските празници?

chep

Наистина свинете могат само да грухтят, но учените са установили, че се разбират помежду си с най-малко 26 различни звука. Свинете не живеят в еднобрачие. Напротив, шопарите се опитват да установят харем и подобно на хората, ожесточено го защитават срещу всеки съперник от мъжки пол. Щом времето на любовта отмине, повелителят се оттегля от шумния семеен живот, за да се възстанови. Отглеждането на малките е работа на майката.

Още древните разбират, че свинете не служат само за доставка на месо. Херодот съобщава, че в Египет са използвали свинята при вършеене, дори при сеитба. Острите копитца на животните притискали семената в земята. През средните векове английските селяни дресирали шопарите като ездитни животни и отивали с тях на пазар. Други впрягали добре почистени прасета пред каляските си, когато посещавали съседите си. Столетия наред френските гастрономи използвали силно развитото обоняние на животните, за да им надушват трюфелите. Понеже имало опасност сами да изядат благородните гъби, връзвали им намордници.

Свинята играела значителна роля и в митологията. В Индия шопарът е символ на утринното слънце.

За гърци и римляни тези животни олицетворяват плодородието и плътската наслада.

Отношението на човека към четинестите е двойствено. Тази двойственост съществува още при древните гърци. Цирцея превръща спътниците на Одисеи в свине и тъй ги унижава. Но когато Одисеи се връща у дома, „божественият свинар” го гощава с печено прасенце.

Когато се опитват да ги дресират, свинете реагират като съпрузите – незаинтересовани, мързеливи, разсеяни…

А когато ги насилват, стават много „нервни” и има опасност да получат язва на стомаха…

Онлайн поръчка на печено прасе
Онлайн поръчка на печено прасе

ДЮНЕР КЕБАП

Не бързайте със заключението, че турците не ядат свинско и че този кебап се прави само от овче и телешко.

Купувате си бут без кости – 1 кг, 4 домата, 200 г гъби (бяло вино трябва да имате вкъщи), магданоз, черен пипер, сол.

Ако месото има ципи – махнете ги. Нарязвате го на тънки филийки. Не ги начуквате, размачквате ги нежно с длан. Нарязвате 4 глави лук на филийки и го потривате с ръце.

Взимате си любимата тенджера, посипвате дъното с лук, над него нареждате месото, поръсвате със сол и черен пипер, отново лук и така, докато изчерпите материала. Слагате тенджерата в хладилника и я забравяте 24 часа.

Изваждате месото, изтърсвате лука и го запичате много малко (както се пече гъсеница!).

Нарязвате месото на лентички (жулиен). Други 200 г лук задушавате в олио с гъбите. Да не ви се свидят 100 г вино – добавете го заедно с доматите. Притурете сол и черен пипер. Варете не повече от 10 минути на тих огън.

Отворете капака и се разплачете. Вие ли направихте това?

Към съдържанието >>>

СВИНСКИ РЕБРА

Да не са обрани така, че птиче да няма какво да клъвне по тях. Хубави месести ребра – 1 кг. Разделете ги на порции и ги поръсете със сол и черен пипер. Изпържете ги в нагорещено олио, изпийте половин бира, а останалата излейте в тенджерата. Така задушавате 1 час. Изваждате ребрата, изцеждате в лимон и 1 портокал, прибавяте 3 лъжици мед, 1/2 л вода, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица масло. Ври още 10 минути. Връщате ребрата.

Яде се топло, в подходяща женска компания, защото медът съвсем скоро ще ви напъне…

Към съдържанието >>>

ПЕЧЕНО ПРАСЕНЦЕ

Чувал съм ерудити в областта на езикознанието да казват: „Прасето беше на възраст: “цяло печено”. Това веднага действа на панкреаса и той почва да „хвърля” като прясно отремонтирана кофпомпа. Кръвожадната локва в корема ви се успокоява едва след като прасенцето бъде сложено на масата, а маслинката в дупето му гледа тъжно като “вдовица, чийто плет е паднал.”

Онлайн поръчка на печено прасе
Онлайн поръчка на печено прасе

Ако го колите вкъщи, трябва непременно, преди да сте то изкормили, да го сложите в гореща вода (без да кипи) и там малкото мило прасенце да поседи 10 минути. Изваждате го, хвърляте го на масата отвън на двора и започвате да го „шкарпите”. Шкарпата представлява конус от тенекия и с нея оскубвате четината. Ако нямате шкарпа, скубете е тъп нож, за да не го порежете. Не бръснене, скубане! Така се приготвят и свинете за бекон.

Колкото майстори съм гледал, всеки го приготвя различно.

Един стар касапин, на когото имам доверие (140 кг собствено тегло, премерен сутрин на гладно), първо запалва огън и сгорещява в него камък, голям и объл колкото топка за волейбол. Когато камъкът почне да пука, той го слага в корема на прасето и започва да го търкаля из цялата му вътрешност. Обяснява този номер така: „Всяко младо и непрестояло едно денонощие заклано животно предизвиква разстройство при ядене. Ако не го мина е този камък, много от консуматорите със слаби стомаси ще „разстроят” празника”. След това му отлепя салото (вътрешната мас), и го пече на много бавна фурна, друг Лъв (15 години главен готвач в Слънчев бряг) го осолява отвън и отвътре и го слага в силна фурна. Така той първо добива външния вид – червено като череша, след това „охлабва” фурната и го пече 4 часа.

Трети намазва прасенцето обилно със свинска мас, слага в корема му литрово шише до половината пълно с червено вино и така го пече на умерена фурна.

Четвърти го посолява отвън и отвътре, след това го натърква с червен пипер и смлян дафинов лист , прави му “канапе” от лозови пръчки на дъното на тавата, налива 1/2 литра подсолена вода и го пече на средна фурна, като непрекъснато го полива със соса, които изтича в тавичката. Пече го 2 часа.

Дотук изводът е, че начините за печене са повече от прасенцата. Но не си струва прасенцето да се пече с празен стомах. Добре е да се напълни.

Към съдържанието >>>

ПЪЛНЕНО ПРАСЕНЦЕ

То се пълни с всичко, което обича да „пие” мас, която обилно се отделя при печенето, А това е: кисело зеле, ориз, част от собствената му карантия и боб.

Онлайн поръчка на печено прасе
Онлайн поръчка на печено прасе

Някъде четох, че най-добрият пълнеж за печено прасе е следният: в прасето се слага пуйка, в пуйката заек, в заека фазан, във фазана яребица… и всичко това на слаба фурна.

Киселото зеле

Махате кочана на една кисела зелка, вземате нож в къщата и от зелката правите тютюн за лула. Нарязвате на лентички пушена сланина, запържвате я, докато си пусне маста, прибавяте зелето, в което сте скълцали 1 глава чесън на скилидки. Зелето обича черен пипер и дафинов лист. Сложете ги, когато вече сте изпържили зелето и сте го пренесли в корема на прасето. Зашивате и печете. Ако случайно ви липсва иглата и макарата – знаете къде да ги търсите.

Оризът

Оризът „пие” повече от камила – едно към шест, в полза на водата или „другото”, с което го варите. 600 г ориз е достатъчен за пълнежа, водата си я изчислявате сами, но към нея прибавяте 1 пакетче масло. Оризът се вари 20 минути от кипването, овкусявате го със сол и черен пипер, прибавяте му 1/2 кг печурки, срязани на четири откъм шапката, и с тази смес пълните прасето.

Дреболиите

Шкембето, сърцето и белия дроб хвърляте в гореща вода, в която врят всички възможни зеленчуци, които имате под ръка. Когато станат готови, изваждате ги и ги накълцвате ситно. В същата вода изсипвате 1/2 кг боб и го сварявате до степен, когато извадите едно в лъжица и го духнете, ципата му да се разпуква. Смесвате тази вкусотия, посолявате с черен пипер, чубрица и сол и я зашивате в прасето… Без червено вино и хайдушки песни все едно, че сте обидили печеното…

Към съдържанието >>>

ШИШЧЕТА С ОРЕХОВА ШУМА

Всеки знае как се правят шишчета и когато се опиташ да ги сдъвчеш – оставаш с един зъб по-малко Най-доброто месо за шишчета е от бута – няма жили, няма тлъстина. Но ако го хвърлиш направо на скарата, става сухо. Затова нарежете месото на локумчета (по-едрото по-трудно съхне!) и го залейте със 100 г оцет и 300 г прясно мляко. Нека преседи така 12 часа. Това време оцетът му разкъсва клетките, а млякото го прави сочно.

Досещате се, че ореховият лист е да направим от шишчето сармичка. От едната страна на „локумчето” се слага парче чушка (капия), от другата две люспи лук. Не се соли, ръси се само с черен пипер, увива се като сармичка и се набожда на шиша. Тази магия иска жар. Пече се, докато ореховата шума изгори и падне. Ако не е паднала, почиствате я внимателно, изнизвате шиша в пръстен съд и посолявате. Погледнете колко злобно ви наблюдава собственото ви куче…

Към съдържанието >>>

ШИШЧЕТА С ЧУШКА

Вече знаете откъде да вземете и как да подготвите месото. Нататък е още по-лесно. Чушката да е червена капия, изтърбушена и срязана на две през кръста. Срязвате я и от едната страна, както бихте си срязали венчалната халка от отдавна надебелелия ви пръст. В средата на всяко „локумче” забивате четвърт скилидка обелен чесън. Месото завивате в чушката (тя ще се счупи, но това да не ви притеснява), важното е да е с люспата към месото. Защо ли? Защото, когато сложите този шиш на жарта, люспата изгаря първа и месото поема този сладък и вкусен пушек. Сол и черен пипер ръсите след като изнижете шиша.

Към съдържанието >>>

ПЪРЖОЛА

Няма по-добра от вратната. Изхвърлете кокала да не ви пречи – с него ще си направите супа. Пържолата не обича желязо, а ако нямате дървен чук, приплескайте я нежно с длан. За мераклии – пържолата трябва да полежи с подправките. На дъното на тенджера посипвате нарязан на филийки лук. Посолявате пържолата, поръсвате е черен пипер и малко бахар и редите на дъното. Ръсите и съвсем малко със захар. Посипвате лук, 10-ина капки червено вино (за всяка пържола) и така, докато изчерпите врата. Така заредената бомба за чревоугодника поставяте в хладилника едно денонощие. Ако е необходимо, сложете пред хладилника поевропейчена мамба, за да сте сигурен, че на другия ден ще има какво да сложите на скарата. Разпалвате огън, изтръсквате пържолите от лука и докато получите жар, нанизвате ги на шиш (като яренце) и ги държите на пушека около половин час След това ги хвърлете на жарта и забравете, че някъде има гладни…

Към съдържанието >>>

КОТЛЕТИ

Както и да ги печете – все са сухи. Те искат тиган и масло. Разбира, се можете да ги изпечете, но след това трябва да ги накъсате и задушите с малко вино или настърган домат, но това пък е манджа. Сочността им се запазва, когато са в пане. Панета – много. Изберете това: овалвате ги в брашно, размесено с черен пипер, след това в разбито яйце, и след яйцето в настърган кашкавал. Пържите в масло. Не ги захлупвайте в тенджера или в каквото и да било. Пането ще падне. Котлетът обича теферич, или както е казал един писател: „Мъжки гуляй на открито”.

Към съдържанието >>>

Онлайн поръчка на печено прасе
Онлайн поръчка на печено прасе

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.