Галина Михайлова & Антон Иванов

Вместо увод

…както казваше даскалът ми Никола Лазаров от онова училище, дето се намира на пресечката на улиците „Шипка“ и „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ – „разпространението на УКВ е божа работа“.

Защо божа работа? Ами защото в идеалния вариант при пряка видимост комуникацията (приемането) излиза, а при наличие на препятствия се приемат интерферентни вълни.

Интерферентните (насложените) вълни са сложни по отношение интензитет на сигнала, които се характеризират с изявени минимуми и максимуми в пространството, породени от различните  дължини на изминатия път при разпространение на отразените сигнали и пристигащи до точката на приемане с относително наслагване на фазите (максимум сигнал) или с противофаза (почти никакъв сигнал). Поради сложността на препятствията (разположение на жилищни блокове, баири и пр.), не винаги сигналът следва логиката на минимум-максимум на относително разстояние една дължина на вълната, която като пример за 40-ти канал на 626 МХц е около 48 см. Сигналът може да се „появи“ на метър, два или повече и то на най-неочаквано за вас място.

Антени на чичо Светльо
Антени на чичо Светльо

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 Comments “”