Галина Михайлова & Антон Иванов
Оферти и обяви за работа

Оферти и обяви за работа

Оферти и обяви за работа

Четете обяви за работа. Замисляли ли сте се над тяхното създаване и публикуване?

Ако го направите, при добро желание може да си съставите психологически профил на шефът на компанията или начинът на работа в самата компания.

Често със създаването на обявите се захващат самите работодатели, което говори, че се занимават с работа, която не им е работа… 😉 Т.е. може би лоша организация?

Веднага ще познаете такива обяви – шифрована обява, която не дава информация за работодателя; обяви за няколко работни места без ясни критерии за всяко от тях; оптически незабележими или претрупани с много текст и с ситен шрифт; обяви съдържащи неуважителни квалификации, напр. „дясната ръка на шефа“.

Често се изрежда дълъг списък с изисквания, а почти нищо не се споменава за предимствата на позицията. Съществена грешка е и поставянето на възрастови ограничения – „около 30 години“ обхваща само хората на възраст между 29 и 31 години. В такъв случай кандидатствайте, дори да сте на 24 или на 36 години.

Рядко се споменават допълнителните социални “екстри”, а често се получава че те са приоритетни при избора или имат преобладаващо значение в реалните общи приходи.

Конкурсите само по документи представляват друг формален подход, при който именно фирмата губи от липсата на личен контакт с кандидатите. Ако се изискват подробни документи – копия на дипломи, препоръки предишния работодател и собственоръчно написана автобиография (предназначена най-вероятно за графологична експертиза? 😉 , броят кандидати намалява още повече.

Най-често или оформлението, или текстът им е незаинтригуващ. Само така може да се обясни факта, че на професионално подготвените обяви се отзовават стотици хора, докато други остават без отзвук. Сполучливата обява винаги привлича много кандидати, а това увеличава конкуренцията. Затова не пренебрегвайте и тези обяви, които ви изглеждат неизгодни, но въпреки това съдържат интересно според вас предложение. Не забравяйте: по-важно е естеството на работата, а не непременно големината на обявата.

Проблематични са обявите в непознати специализирани публикации или регионални издания, те или не се четат въобще, или не се възприемат сериозно. Спокойно може да се обадите на атрактивните по-големи обяви, тъй като мнозина изпитват необоснован респект именно към тях. А тъкмо на такива обяви следва да се отзовете. Защото точно вие може би сте онзи, който ще помогне на мениджъра по персонала да се измъкне от известното затруднение – представете си, че никой не се обади на обява, струваща над 2000 лева, за която той лично е ходатайствал дълго пред шефа!

И накрая още един съвет: пробвайте обявата, дори да са минали три или повече седмици от нейното публикуване. Или мястото вече ще е заето, или ще ви поканят на интервю. Бъдете сигурни, че във втория случай конкурентите ви ще са малко.

Надявам се, че тези нестандартни стратегии ще ви подпомогнат в намирането на тази работа, която най-добре ви подхожда. Това може да се окаже увлекателно начинание, а резултатът – изненадващо успешен. Затова, ако сте подготвени: търсете, за да намерите!

Как да оценим оферта за работа?

За съжаление информацията, която се отнася до условията на наемане на работа в България, не е достатъчно надеждна. Данните, свързани с нива на заплащане, допълнителни придобивки, схеми за допълнително стимулиране и т.н. в общия случай се считат за строго поверителни и следователно почти никой не е склонен да сподели с вас заплатата си или тази на свой колега. Освен това цифрите от официалната статистика не винаги представят реалния пазар, особено когато става въпрос за частния сектор.

По тези въпроси можете да намерите информация от приятели, роднини, доверени колеги или от агенция за подбор на персонал (ако използвате някоя).

На следващия етап от процедурата вие трябва да изясните в детайли какво ви се предлага.

Ето някои стандартни елементи на предложението за работа:

Заплата: Брутна или чиста? В каква валута е определена заплатата? Колко често се ревизира заплатата? Ще се промени ли заплатата след изтичане на изпитателния срок? Плаща ли се 13-та заплата?

Премии: Кои са факторите, които определят изплащането на премии? Колко често се плащат премии?

Система за допълнително стимулиране: Има ли такава практика?

Отпуски – какъв е размерът на платената годишна отпуска?

Възможности за професионално обучение: Колко често се организира обучение за заемащия длъжността? Какви курсове на обучение се планират за следващата година?

Възможности за професионално развитие: какви са възможностите за растеж за заемащия тази длъжност?

Други елементи на офертата: Вид на договора – срочен или безсрочен. Продължителност на изпитателния срок. Работно време и компенсиране на извънредния труд. Отношения на подчиненост. Длъжностна характеристика. Практика за атестация на персонала. Правила за облекло, корпоративна култура, правила, процедури, политики.

Обърнете особено внимание на детайлите – често те съвсем не са маловажни. Примерно ползването на служебен автомобил или осигуряването на храна.

Когато не сте убеден дали трябва да приемете дадено предложение за работа, може да приложите популярния метод за сравняване на две алтернативи – Т-графиката. В лявата страна трябва да отбележите предимствата на една евентуалната промяна на работа, докато от другата страна трябва да напишете вашите опасения. Визуализирайки различните фактори „за“ и „против“ ще проясните съзнанието си.

Когато получите предложение за работа помолете за няколко дни за размисъл. Потърсете съвет от хората, на които разчитате и само след това направете крайния си избор.

Какво да правим ако настоящия ни работодател ни направи контра-оферта?

Много вероятно е, след като разбере за вашето решение да напуснете, работодателят да се опита да направи всичко възможно, за да ви задържи. Възможна негова реакция е да отвърне на новината, която му поднасяте с контра-предложение. За да се увери, че предложението му ще е привлекателно за Вас, потенциалният работодател ще направи всичко възможно да разбере възможно най-пълно каква оферта сте получили. Често контра-офертата може да бъде изкусителна защото е свързана с повишаване на заплатата, предоставяне на допълнителни придобивки, предложение за повишение и други начини за стимулиране.

Изцяло е въпрос на Ваш избор да решите дали да изберете контра-офертата, но трябва да знаете:

 • В случай че не я приемете:
  • Най-вероятно ще ядосате още повече Вашия работодателВероятността да получите препоръка от работодателя Ви ще намалее
  • Ще спечелите още по-голямо уважение от страна на бъдещия Ви работодател
 • В случай че я приемете:
  • Ще ядосате изключително много компанията, в която сте кандидатствали
  • Ще трябва да обясните много внимателно на компанията защо сте приели контра-офертата на настоящия си работодател
  • Трябва да имате предвид, че работодателят Ви винаги ще има едно на ум във връзка с опита Ви да напуснете

Няколко правила за реакция при получаване на контра-предложение:

 • От момента, в който обявите решението си да напуснете, Вие трябва да сте подготвени да получите контра-предложение. Трябва да запазите спокойствие когато получите контра-оферта и да помолите за няколко дни за да си помислите.
 • Веднага след като вземете решение информирайте и двете страни. Ако решите да отидете в новата компания не забравяйте да кажете на бъдещия си работодател, че сте получили контра-предложение, което сте отхвърлили.
 • След като си харесате работа, да оформите документите съобразно тази работа и да ги подадете, заедно със специфичните, изисквани от работодателя. Най-голямо влияние оказва това на мотивационното писмо, ако се изисква такова. То е тясно свързано с компанията, длъжността за която кандидатствате и други подобни специфични неща.

Останалите неща не са толкова конкретизирани, но гарантирам, че ако по тях се вижда името на компанията, в която кандидатствате, ще имате по-значителен успех. Всички началници бързо стават себелюбиви или поне с изострено чувство за лоялност към компанията, което всъщност не е лошо, дори и да изглежда на прикрито себелюбие.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.