Галина Михайлова & Антон Иванов
Интервю: Някои насоки за постигане на успех

Интервю: Някои насоки за постигане на успех

Интервю: Някои насоки за постигане на успех

Не се притеснявайте да демонстрирате силните си страни. Скромността не е предимство.

Когато Ви попитат за Вашите слаби страни, опитайте се да ги опишете като предимства.

Никога не “предполагайте” какво интервюиращият си мисли. Някои от най-неудобните ситуации, в които може да изпадне кандидат са свързани с неподходящо интерпретиране от негова страна на възможни познанства, произход, убеждения на интервюиращите. Те могат да преценят предположенията Ви като обидни или неподходящо неформални.

Никога не се сравнявайте с другите кандидати – най-малкото Вие не ги познавате. В този смисъл подценяването на техните компетенции или пренебрежителното отношение към тях ще бъде третирано, като проява на лошо възпитание.

Не пропускайте възможността да задавате въпроси. По този начин ще демонстрирате интереса си към длъжността. Освен това, може да получите отговор на въпроси, които ще ви изградят по-точна идея от гледна точка на условията на една потенциална оферта за работа. По-долу са представени няколко примерни въпроси:

  • Какво отличава Вашата компания от останалите?
  • Какви ценности се поощряват в организацията?
  • Какви са дългосрочните планове на компанията?
  • Какви са приоритетите за отдел “АВС”?
  • Какви са взаимоотношенията и пресечните точки на длъжността, за която кандидатствам с останалите длъжности в организацията?
  • Каква е философията на компанията към персонала?
  • Какви биха били възможностите ми за професионално развитие в рамките на компанията?
  • Когато мога да очаквам обратна информация за изхода на конкурса? Мога ли да разчитам, че ще бъда информиран за резултатите, независимо от това дали ще бъда одобрен или не?

Когато стане въпрос за пари трябва да избягвате да повдигате въпроса сам. Изчакайте интервюиращият да попита за вашите очаквания.

Когато ви попитат за вашите очаквания възможна стратегия е да отклоните въпроса, като кажете, че не разполагате с достатъчна информация за характера на длъжността. Интервюиращият, обаче може да Ви подкани да зададете въпроси, които биха Ви помогнали да се ориентирате и след това да се върне отново на въпроса.

Отговори, като “Парите не са определящи за мен, следователно не бих искал да ги коментирам и бих предпочел да чуя Вашата оферта” или “Считам, че заплатата трябва да бъде дискутирана, едва след като видите на практика способностите ми” са със съмнителна валидност.

По-добрата стратегия е да посочите вашите очаквания.

Когато кандидатът е убеден в способностите си не бива да се притеснява да иска адекватно възнаграждение.

Безспорно е обаче, че трябва да претендирате за разумно възнаграждение. Не се колебайте да разкриете претенциите си, но преди това се уверете, че разполагате с цялата необходима информация, за да прецените значимостта на длъжността и обема на работата. Вашите очаквания следва да са повлияни от една страна от собствените ви финансови нужди и настоящ статут, а от друга – от относителната тежест на длъжността в компанията.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.