Галина Михайлова & Антон Иванов

Мъченица Галина

(10 март)

Тази вечер сме на гости на Галин, Галина, Галена, Галя, Геновева.

На 10 март Православната църква почита паметта на света мъченица Галина.

Според някои от вярванията името произхожда от старинното “гал”, което означава мургав и здрав. В древността мургавите хора са били по-обичани, защото бледността била смятана за болестно състояние.

Някои източници посочват, че името има гръцки произход – Galini означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие.

Света Галина е сред последователите на свети Кодрат, загинали по време на гоненията срещу християните от император Деций в средата на III век. Свети Кодрат лекувал телесни и душевни недъзи и имал много ученици, сред които и света Галина.

Когато са подложени на гонения, той и учениците му са хвърлени в тъмница и изтезавани да се отрекат от християнската вяра. След като не се отричат от Христа, са екзекутирани първо учителят и петима от учениците.

По-късно са убити и останалите, според едни предания – хвърлени в морето, където с Божията помощ тръгнали по водата, но застигнати и потопени с вързани на телата им камъни, според други – посечени заедно, след което на мястото на екзекуцията бликнал извор, който да напомня на Коринт за светците, пролели реки от кръвта си за вярата.

Цветовете, които носят щастие на носещите името Галина, са мали­нов и виолетов. Камъкът, кой­то ги пази от злини е гранат. Растенията, които им действат благотворно са граха и ела­та. Животното-покровител е катеричката.

Галина е българско име. Означава галена, милвана, обичана. Имен ден празнуват всички, които носят името Галин, Галина, Галена, Галя и производните им.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.