Галина Михайлова & Антон Иванов

Зелка и пиле един в друг

Бях на състезание за млади готвачи. Една от наградите спечели пловдивчанин. Наблюдавах победителя внимателно.

Вземате една средно голяма кисела зелка. Ако зелката е прясна, сварявате я половин час в подкиселена вода. Слагате я да си легне на кочана и почвате да я раздипляте кат о балерина – пола по пола. Листата не ги кършите от кочана, а само ги разтваряте. Сърцето си го присвоявате, т.е. махате го.

Заемате се с пилето – сварявате, обезкостявате и накълцвате като картофи за мусака. Към него прибавяте 200 г пушени гърди (нарязани на парчета), 2 глави лук на дребно, 1 малка глава очукан чесън, шепа галета, накисната в прясно мляко, 2 яйца и магданоз.
С тази смес пълните зелката.

Голяма играчка е зашиването на зелката, т.е. увиването с дебел конец. Като знам ние мъжете колко трудно „вдяваме” сутрин. „Подпрете” се със стограмка, успокойте ръката и опитайте. Ако конецът ви се подгъва, причината е ясна – иглата няма уши. Увийте проклетата зелка с дебел конец. Наредете в тенджерата сланина на резени, сложете зелката върху тях, долейте до половината от бульона, в който е вряло пилето, и 100 г олио.

Докато я чакате да, стане достойна за вкуса ви и омекне достатъчно, продължавайте да „успокоявате” ръката. Но не дотолкова, че да се „зашиете” за покривката.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.