Архангел Михаил

Архангел Михаил (Архангеловден)

(8 ноември)

Тази вечер сме на гости на Ангел (вестител), Ангелина (вестител), Архангел (главен ангел), Гаврил (крепост божия), Гавраил, Емил, Емилия (съперничка), Емилияна (съперничка), Емилиян (съперник), Лина, Мила, Милен, Милена, Мильо, Михаила, Михаела, Михаил (като Бог), Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радивой, Радко, Радослав, Радостин, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Серафим, Руслан, Огнян.

Архангел Михаил

Архангел Михаил

И аз (Галина) приемам подаръци, щото имам рожден ден – gali@dir.bg, а още по-добре на 1000 София, ПК 1163, Галина Михайлова. Обикновено съм все назад, че много Михаиловци има край мен, та поне тук да се пиша.

Ден на касапи, колбасари, полицаи.

Според народните вярвания Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при всеки умиращ и извежда душата му. Вярва се, че той е най-справедлив сред светците, тъй като „не пропуска нито богатите, нито бедните”, когато им дойде краят. На празника се прави курбан за светеца, като на трапезата освен мясото се слага и червено вино и две пити, наречени на Архангел Михаил.

Обредна трапеза: обреден хляб, червено вино, овче месо

Аралангеловден, Хрангелувден, Рангеловден, св. Рангел, Събор на св. архангел Михаил – основната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от народното вярване, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник. В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца, правят се обредни хлябове, чиято пластика е сходна с тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-често те се наричат Рангелово блюдо, Рангелов ляп, параклис. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб на кръст, полива го с вино и благославя: „Св.Архангеле, св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!…”. Раздава се жито, което всеки поема с две ръце – за да бъде изобилно, и нарича: „Колкото зърна, толкова купи и здраве”. Със Свети Архангел Михаил е свързана и една от най-големите задушници през годината – Рангеловата задушница. На този ден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират селски сборове, правят се служби за здраве.

Според православната църква св. Михаил е един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. В иконографията той се изобразява с копие в ръка, тъпчещ с крака дявола. Архангел Михаил представя божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил – лечител на недъзите, Уриил – просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения. Ангелите са пазители на човешкия род, а всеки човек получава с рождението си по един ангел – пазител.