Галина Михайлова & Антон Иванов

Благовец, Благовещение

(25 март)

Тази вечер сме на гости на: Благой, Благо, Блага, Благовест, Благовеста, Бонка, Бончо, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна.

Богородица се явява архангел Гавраил
Богородица се явява архангел Гавраил

Ден на майката

Вярва се, че днес идват пролетните птици и природата окончателно се пробужда. Сутринта всеки трябва да излезе от вкъщи сит и с пари в джоба. Задължително стопанката приготвя „рибник” – печена риба, пълнена с ориз и лук, също и варени раци. Хубаво е да се хапне за пръв път нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човек „нова кръв”.

Обредна трапеза: риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Благовец, Благовещене, Благовец – в народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. След Благовец всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. Този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовец и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според нар. вярвания имат предпазваща и отгонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, зъми и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии,Благовец ша ва затисне” и др. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жени те не шият “да не ги дупчат змиите”, не месят хляб, “че ще се свие зъмя на него”. В Западна България от сутринта на Благовец из селото тръгват моми и пеят специални благовешки песни.

В Календара на християнската църква празникът е утвърден през VII в. На този ден, девет месеца преди рождеството на Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той й съобщава, че ще стане майка на сина на Бога. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника – Благовещение.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.