Галина Михайлова & Антон Иванов
Сканиране? Защо пък трябва да чета това?

Сканиране? Защо пък трябва да чета това?

Да, всеки си мисли, че може да сканира. Често съм си мислел това, особено като почна да получавам някоя снимка на пощата си, като през това време си мисля хиляди неща, включително и глупости. Защото става доста продължително, ако снимките са по няколко мегабайта. И цялото това чакане за една снимка, която би могла да пристигне за части от секундата… Така че, не е зле все пак да го прочетете. Тук ще научите някои особености за графичните формати, които всеки човек би следвало да знае. Не само за сканирането, а дори при рутинна работа на компютъра.

Сканирането – просто и сложно

Преди обясненията как става самото сканиране, малко теория.

Типове графични формати

Графичните формати биват векторни и растерни. Разликата ще стане ясна, ако обясня как би била описана една геометрична фигура в единия и в другия случай.

При векторните формати отсечка се описва образно така:

“права линия, свързваща точки с координата AB и YZ”

Окръжността се описва с координатите на центъра и радиуса и т.н.

При растерната графика и отсечката, и окръжността, и другите фигури биха били описани много по-разточително:

“точка с координати AB се съединява с точка с координати CD, която се съединява с точка с координати EF; която се съединява с точка с координати GH; …..и т.н. до ….. която се съединява с точка с координати YZ.”

Т.е. всяка точка е описана сама за себе си.

Да не говорим, че ако е цветна, освен координатите за всяка точка ще има и описание на това какъв цвят е тя.

Поради тази причина някои от растерните графичните файлови формати са компресирани. Т.е. там, където има по няколко еднакви точки, не са описани сами за себе си, а са описани образно така “следват 40 броя сини точки”, а не “следва една синя точка, след нея още една синя точка, след нея още една синя точка…..и така до 40… след нея още една синя точка….”

Това компресиране става по различен начин. При него в определени случаи могат да се загубят определени елементи и качеството да се влоши повече или по-малко.

При сканирането се получава винаги растерна графика, която трябва да се запише във файл. За това е важно да се знае в какъв случай какъв формат трябва да се използва. Иначе може или качеството да не е добро, или пък файловете да се получат огромни…което пък особено за Интернет е несериозно… не вярвам да ви е приятно да чакате изпращането или получаването на 12 МБ файл, който би могъл да бъде и само 120 кБ… примерно. Още по-неприятно е ако плащате трафик и това ви се отрази и на джоба.

Разделителна способност

Освен това растерната графика притежава още един важен показател – разделителна способност, която най-често се измерва в точки на инч или dpi (dots per inch).

Цел на сканирането

Графиките обикновено имат определено предназначение – едни се сканират, за да се сложат на WEB-страница (т.е. да се разглеждат на монитор), други за да се разпечатат на матричен принтер, трети за да се разпечатат на лазерен принтер, четвърти – при предпечатна подготовка за офсетов печат.

Има различни растерни графични файлови формати. Мой съвет е, ако няма някакви специфични допълнителни изисквания, да се използват само следните четири графични формата – .JPG, .GIF, .TIFF (.TIF) и .BMP.

Цветове

Графиките основно могат да се разделят на цветни, сиви с полутонове и черно-бели. Има още един параметър, който при изборът на файлов формат е важен – дали цветните петна са с преливащи се тонове (полутонове) – такива са примерно снимките, или са просто равномерни цветни петна – такива са най-често рисунките за анимационните филмчета, запазени марки и др.

Сканиране

Всяка програма за сканиране позволява при сканирането да се определи каква ще бъде разделителната способност, а при записа на съответния файл да се определи какъв ще бъде неговия формат.

След цялата тая теория излиза, че е желателно да се спазват няколко елементарни, но много ценни неща.

1. Да се сканира с разделителна способност, не по-голяма от разделителната способност на устройството, което ще възпроизвежда картинката, което най-често значи нещо от порядъка на:

 • монитор или друг дисплей – 72-180 dpi;
 • матричен принтер – 180-360 dpi;
 • мастилено-струен принтер – 300-600 dpi;
 • лазерен принтер – 300-600 dpi;
 • офсетов печат и други професионални приложения – над 1200 dpi.

2. Ако ще се обработват допълнително черно-бели или сиви с полутонове снимки, по удачно е да се сканират също цветни – така могат да се използват много повече ефекти на по-достоверна снимка, и чак след обработката да се преобразуват в черно-бели или сиви.

3. За хора, които нямат опит в баланса на яркост, контраст, цветност, най-добре е да се използват автоматичните възможности на програмата за такъв – функцията от менюто се нарича обикновено Auto Balance, Auto Equalize, Auto Color – термините варират според използваната програма.

4. Следва записът на файл, при който се избира форматът на файла, както следва:

 • ако картинката е за предпечатна подготовка или за професионални нужди – форматът е желателно да е .TIFF (.TIF). В този формат се запазват абсолютно всички характеристики на графиката и позволява напълно пълноценно допълнително обработване; обаче файловете се получават често огромни – могат да бъдат и над 10 MB !!! ;
 • ако картинката е цветна снимка – форматът е JPG;
 • ако картинката е черно-бяла снимка – форматът е JPG;
 • ако картинката е черно-бяла рисунка без полутонове – форматът е GIF. Ако трябва при това да няма никакви загуби в качеството – BMP, но след това е удобно да се компресира с някаква компресираща програма, примерно WinRAR, WinZIP, ARJ или друга….за да заема по-малко място, особено ако ще се изпраща с ел. поща;
 • ако картинката е цветна (или сива с полутонове), но с големи области еднакви равни цветове (равномерни цветни петна) – примерно рисунки като за анимация, разни илюстрации и т.н. – форматът е GIF.

Едва ли за непрофесионалист ще се наложи да сканира друг „чешит“ графични изображения …

5. Няколко съвета за по-голяма скорост на самото сканиране:

 • Колкото е по-малка разделителната способност, толкова по-бързо е сканирането;
 • Всички драйвери за скенери позволяват първо да се сканира съвсем грубо областта (preview), за да може после да се огради само това, което е наистина нужно да се сканира….Този начин е по-бърз, макар и на два етапа, от този да сканираш примерно целия формат А4 и после да изрязваш, каквото ти трябва….а може и да не стигне памет при такава операция – в паметта на компютъра изображението си стои некомпресирано;
 • В режим черно-бяло се сканира много по-бързо, отколкото цветно или с полутонове на сивото.
 • Най-често в домашни условия се сканират цветни любителски фотографски снимки 9 на 12 см – оптималният режим за тях е 180 dpi, цветно, формат JPG…

Основни предимства на различните формати, които ни карат да избираме измежду тях:

Основно предимство на JPG формата – може умишлено да му се влошава качеството, докато започне влошаването да е видимо – това позволява да се правят много малки по размер файлове…

Основно предимство на GIF формата – при записа може да се зададе прозрачен цвят, т.е. ако после се наслагват две картинки, прозрачния цвят няма да се вижда – там ще се вижда долната картинка….

Основно предимство на TIF формата – запазва пълноценно всички характеристики на графичното изображение. Почти същото се отнася и за BMP.

Програми за сканиране

Може да се сканира с много програми, включително и с Word.

Срещал съм хора, които се опитват да сканират и с антивирусни програми. Е, разбира се, неуспешно. Но може и да има антивирусна програма, която да го позволява ;-). Както има и клавиатури с „Any key“.

Всяка програма си има определено предназначение и желателно да се сканира с програми, предназначени за разглеждане и обработка на растерни изображения.

Тъй като за разглеждане на изображения препоръчвам на всички безплатната програмка IrfanView, много бързо може и удобно може и да сканирате с нея.

Общи особености

Принципно положение е, че първо трябва да се избере съответния скенер – при IrfanView става от менюто

File / Select TWAIN source

След това се сканира от

File / Acquire

Сканираният файл се редактира (ако е необходимо), след което се записва.

Друг вариант (вероятно малко по-добър, тъй като предполага повече възможности за редактиране) е да се използва програмата, която си върви в комплект със скенера и за всеки модел скенер е различна. По тази причина на този вариант няма да се спирам.

Macromedia Fireworks

Може да се каже, че най-често за сканиране използвам Macromedia Fireworks. Няма да ви я рекламирам излишно, използвам я, тъй като е пряко свързана с работата ми и ми е най-позната. Но е напълно достатъчна за потребностите ми.

В случая обяснявам с нея като прамер. На практика много подобно е сканирането дори и FhotoShop или Corel Photo Paint или каква да е друга подобна програма, използвана от професионалистите-графични дизайнери.

Пъщия почти начин може да се сканира и ако щете с Word… но не всичко можеш да прави там след вмъкване на изображението, така че – избягвайте този вариант. Освен разбира се, ако не решите, че това е най-удобния за вас начин.

1. Първата работа е да се избере драйвер за скенер.

Това обикновено е достатъчно да се направи при първото сканиране с дадената програма, после тя вече сама си знае. Но понякога се налага да се прави отново. После вече може да се преминава направо на втората стъпка, докато някой ден при започването от втората стъпка не откаже да се стартира драйвера за скенера. Тази първа стъпка трябва да се прави и всеки път, ако имаш примерно едновременно и драйвер за web-камера, фотоапарат или друг скенер.

За Fireworks командата е

File / Scan / Twain Select

Twain е един тип драйвери, които се използват за скенери, камери и други подобни устройства. Тази дума често се среща при сканиране и не е зле да се запомни.

За други програми може да бъде:

File / Acquire Image / Select Source

или някакви други.

Така или иначе, тези програми стартират драйвера на скенера, който е различен за различните скенери и от него се определят разделителна способност, брой цветове и т.н. За някои скенери това става автоматично, като се задава дали ще се сканират снимки, текст или друг тип изображения.

В последните версии на Word пък е от

Insert / Picture / From Scanner or Camera

след което се дава право да се избере драйвера, ако не е направен вече този избор от опциите на Word. Веднъж избран, няма да задава повече неудобни въпроси. Ако се наложи да се вмъкват изображения от камера, ще трябва да се промени това пак от опциите на Word.

2. Сканиране.

Сканирането от FireWorks става от почти същото място:

File / Scan / Twain Acquire

При това се стартира драйверът за скенера (ако не се стартира, върнете се на първа стъпка или рестартирайте преди нея компютъра). Както казах, той вече си зависи от модела на скенера не мога да кажа без да знам какъв модел е скенерът какво ще стане, какво ще се стартира и как ще изглежда.

За това, какви параметри трябва да се изберат из драйвера на скенера, надявам се вече ви се е изяснило от предните текстове.

В някои програми драйверът на скенера може да се пусне с команда

File / Acquire Image / Acquire

или пък

Insert / Picture / From Scanner or Camera (както е при Word) и т.н…

(това “Acquire” на английски значи “придобивам, овладявам”, ама аз си го превеждам и като “сканирам”…. щото в случая и във всички програми точно това значи… Т.е. ако трябва да се сканираш с непозната програма, търсете или “Acquire”, или “Scan”, или “Twain”. Ако няма една от тези три думички, най-вероятно не може да се използва директно със скенера. В повечето антивирусни програми определено няма 😉

Следва сканирането от самия драйвер – програмката, която управлява конкретния модел скенер. При това сканираното изображение се вмъква в програмата за последващата обработка.

Понякога в зависимост от някои параметри след вмъкване на поредното изображение драйверът на скенера остава на преден план действащ. По-точно очакващ да се сканира отново. Това облекчава сканирането на повече изображения, но не злоупотребявайте – сканирайте най-много 5-10 снимки и го затворете, защото ако вмъкнете много изображения, се увеличава вероятността да „забие” някоя програма поради недостиг на памет, тъй като изображенията си стоят некомпресирани в паметта. И ще загубите сканираните досега от “лакомия” ;-).

3. Следва обработка на изображението.

Най-елементарната обработка включва изрязване на това от сканираното, което желаете да остане и оптимизиране размера на файла. Затова предпочитам да използвам Fireworks, защото тази програма е една от малкото, които правят такова оптимизиране.

Значи за сканирането задължително ще трябват две прозорчета:

Tools – намира се обикновено вляво от основния прозорец на програмата

и

Optimize – това пък е обикновено второто отгоре надолу вдясно (може да се е скрило зад други на същото място, но можеш да се покаже като му се избере името…).

Ако не се виждат тия двете прозорчета, можеш да покажете от менюто на самата програма Windows (горе вдясно на нейния прозорец), като ги „чекнете” и се появи „чавката” пред техните имена. Ще ги намерите в падащото меню Windows.

От прозорчето Tools ще използвате при сканиране най-вече трите инструментчета вляво едно под друго: Pointer Tool – стрелката (за избор на обект), Marquee Tool – карираното квадратче (за избор, селектиране, маркиране (наречи го както сте си свикнали) на участък от изображението) и Crop Tool – едно ромбче като бомбонче, пресечено с линия по диагонала (това е за “кроп”-ване – изрязване на излишното от снимката). Като задържите мишката над някое от тях, би трябвало да се появят английските им имена.

Да повторим – тези инструменти не се намират в багажника на леката ви кола или в мазата, а вляво от основния прозорец на програмата…. 😉

От прозорчето Optimize ще се използват най-вече падащото меню Settings – от него най-често ще избираш JPEG – Smaller File – тъй като вероятно ще сканирате най-вече снимки, подходящи за изпращане по Интернет – това запазва визуалното качество при много по-малък размер на файла, съответно по-лесно и бързо изпращане с електронна поща или ICQ….

Ако ще носите файл за разпечатване на цифрово фото като снимка, по-добре да го пускате на JPEG – Better Quality – така ще има по-добро качество при разпечатване с цветен принтер. Или ако искате да си го разпечатвате на ваш цветен принтер, също използвайте него. Но ако искате действително фотографско качество, трябва да си купите и фотографска хартия и допълнителната глава на принтера, ако принтерът позволява такава глава, която се слага вместо черната и добавя към трите цвята още два допълнителни.

След сканирането най-често ще използвате от инструментите инструментът от Tools за изрязване на излишния „боклук” Crop Tool (третия) – който е като бонбонче. Взимате го с мишката, маркирате с него това, което искате да се запази – може да движите плъзгачите, които се образуват, като ги използвате за ограждане, докато ви хареса. И като ви хареса – чуквате два пъти бързо в маркираното и остава само то.

Ако сте сканирали няколко снимки наведнъж сборно, за да ги разделите, използвате втория инструмент Marquee Tool – карираното квадратче и следната последователност от действия:
кликвате инструмента с мишката;

ограждате едната снимка или част от нея, която искате да бъде отделен файл;

Edit / Copy

File / New / OK (не се мъчете тук да определяте размера, той автоматично е определен от програмата, направо кликвате OK)

Edit / Paste

минавате на оптимизация в прозорчето Optimize, дори и да сте я правили за цялото сканирано сборно изображение от няколко снимки.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА НАПРАВИТЕ JPEG ОПТИМИЗАЦИЯТА ПРЕДИ ДА ЗАПИШЕТЕ ФАЙЛА!!!

Прави се от прозорчето Optimize

4. Запис на файла

Предполагам тук сте се запънали, щото за повечето графични програми JPEG форматът не е техен собствен и записа не става със Save или Save As, а с менюто

File / Export

и оттам нататък ви е ясно – избирате си къде да запишете файла и някакво име и го записвате… Обща грешка по мои впечатления е, че не обръщате внимание къде го записвате и после като почне едно търсенееее… така че изберете сами къде да бъде записан файла.

Един принципен съвет относно запис на файлове – не използвайте български букви за име на файла – ще създават проблеми, особено ако някой ги разглежда на компютър с по-стара операционна система или някаква особена програма за кирилизиране… Няма проблем името да е на български, но с латински букви.

И още един съвет – ако тръгнете вече да записвате сканирана снимка, а при експорта разширението на името по подразбиране е GIF, т.е. там за име на файла пише някакво маркирано

Untitled-1.gif

значи не сте направили оптимизацията за JPEG и ще ви се получи голям по размер GIF файл….е не много, но понякога два или повече пъти по-голям файл… в такъв случай просто се отказвате от експорта (записа), правите оптимизацията и чак тогава се връщате да го запишете…

Ако сте направили JPEG оптимизацията, името, което ще ви предложи програмата, е едно маркирано

Untitled-1.jpg

След експортирането на файла, вече го имате записан на диска. Ако искате, можеш да си отворите един експлорер и да видите дали е там, където сте го записали (ако все още помните къде ;-§) и колко е голям.

Това е за да не се стряскате, когато тръгвате да затваряш прозорчето на файла или цялата програма, а тя тръгне да ви разправя, че не е записан и дали искате да го записвате – няма смисъл от такова записване, защото тази програма го записва в един формат PNG, който също става за прехвърляне и разглеждане в Интернет, но понеже има много екстри, прави големи по размер файлове (не се връщайте назад, него не сме го учили ;-§). Същите файлове тази програма прави, ако не ги записвате Export, а със Save или със Save As. Та няма смисъл от това, ако не се занимавате професионално с програмата.

Ами май това е напълно достатъчно….

p.s. “Кликвате” е различно от “Клеквате”… Да не ви пита някой що стоите клекнали край скенера… ;-§)))

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.