Пиле

Кариерата на онова,
което сладко капе
от грила

„Кариерата” на пилето вероятно не се дължи нито на красота, нито на интелигентност и сила. Дори ако става въпрос за пикантен вкус или хранителност, съревнованието биха спечелили гълъбът или гъската, Въпреки това пилето бие всички пернати братовчеди, се касае до първо място в кухнята.

Мирният „кълвач ” е известен дълго преди нашата ера, най-напред в Предна Индия, а след това спечелва много приятели сред ранните европейски народи главно като доброволен производител на яйца.

Около петстотин години преди новата ера римляните вече отглеждат цели орляци, но ги използват изключително за добив на яйца. Понеже не ги хранят, птиците остават мършави и не се услаждат на римските чревоугодници.

Едва гърците на остров Кос започват да слагат пилетата в тенджерите. Те са майстори в угояването на птици. От тях по-късно римляните научават, колко бързо жилавото пиленце може да стане тлъсто и крехко, като го хранят всеки ден с по малко зърно. Освен това гърците разбират, че печеното е толкова по-вкусно, колкото по-малко „вълнения” е имало пилето приживе. И скоро в птичия двор се появява един мъченик: скопеният петел. Скоро и той става любимец на всички готвачи, а през средните векове прави чест на всяко празнично меню.

Подправено с билки, сварено, пържено или печено, пилето завладява дори манастирските кухни. Още повече че на монасите било разрешено да ядат пилешко месо по време на постите, тъй като според Тома Атински (ХІІІ в.) пилето се признава за подходяща храна дори за заклетите вегетарианци.

Щом пилето стигне до кухнята, вече никой не се интересува от неговия пол: петли ветерани свършват живота си в тенджерата за бульон, а младите кокошчици – на грила. Недвусмислено „женски” са само производителките на яйца. Но и те снасят вече яйца „без бащи”. Нищо чудно, че при подобно отношение пилетата „падат духом”. Те свикват да се нагажда към човешкия живот и не престават да снасят яйца и да доставят вкусно месо.

Само веднъж в историята, при опита им впрегнат пилето в своята кауза, на хората им „оскубват перата”. Това става през 1932 г. по време президентските избори в Америка. Републиканците подобно на френския крал Анри IV, обещават „по едно пиле във всяка тенджера”. Но… загубват изборите.

Пилето е под капака

Пилето е под капака