Галина Михайлова & Антон Иванов
Нова Година по света

Нова Година по света

Нова Година по света

Бирма

Тук Нова година настъпва в най-горещото време от годината и се посреща с „Фестивал на Водата”. Из улиците на градове и села хората при среща се заливат един друг с вода от различни съдове. При това никой не се сърди, тъй като това мокрене е своеобразно пожелание за щастие през Новата година. Пък си е и приятно в горещините.

България

Наред с многото известни всички нам традиции ще спомена една малко позабравена – според която за три минути се изгасва светлината. Тези минути се наричат минути за новогодишни целувки, тайната за които съхранява тъмнината.

Виетнам

Тук Новата година се посреща през нощта. С настъпването на сумрака разпалват огньове в парковете, градините и улиците. Край огньовете се събират по няколко семейства. Приготвят се различни лакомства от ориз. Тази нощ се забравят всички караници, прощават се всички обиди.

Италия

На масата задължително има орехи, леща и грозде – символи на здраве, дълголетие, благополучие.

Куба, Испания, Португалия

И тук и в много други страни гроздето се счита за символ на изобилие, щастливо и здраво семейство. С всеки от дванадесетте удара на часовника в новогодишната нощ се хапва зърно грозде – дванадесет зърна, дванадесет желания за всеки месец.

В Куба в навечерието на Нова година пълнят кани с вода, а когато часовникът „удари” дванадесет часа, плисват тази вода през отворен прозорец в знак на това, че старата година свършва щастливо и Новата година бъде такава ясна и чиста като водата.

Монголия

Нова година съвпада с празника на животновъдството, поради което характерни са спортни състезания, проверка на ловкостта и смелостта. И тук като европейските народи монголците посрещат Нова година край елхата в полунощ. И при тях идва Дядо Мраз, но в дрехи на животновъд.

Полша

В полските семейства е прието новогодишната трапеза да съдържа дванадесет постни ястия, като в тях задължително присъстват риба, гъбена супа или борш, ечемичена каша със сушени сини сливи, вареники и шоколадова торта за десерт.

Румъния

В новогодишните баници е прието да се скриват мънички изненади – монети, порцеланови фигурки, парченца люта чушка. Ако намериш порцеланово колелце, по старо поверие, Новата година ще ти донесе много щастие. А ако попаднеш на люта чушка? Просто става весело на компанията, а ти си хапваш нещо да „убиеш” лютото.

Тибет

Тибетските домакини пекат преди Нова година множество тестени изделия (нещо като пирожки, мекици) с най-различен пълнеж, след което ги раздават – колкото повече от тях раздадеш, толкова по-богат ще станеш.

Франция

Французите не могат да си представят новогодишната трапеза без традиционната печена пуйка.

Унгария и Австрия

Тук е обратно на французите – счита се, че да се яде птица на този ден не бива – от дома ще отлети завинаги щастието.

Япония

Японците си имат свой набор от „щастливи” продукти – морското зеле дарява с радост, печените кестени – с успех в работата, грахът и бобът – със здраве, варената риба – със спокойствие и бодрост на духа, хайверът на херингата – щастливо семейство и много деца.

Сутринта на 1 януари всички жители на градове и села излизат на улицата да посрещнат изгрева на слънцето, поздравявайки се с настъпването на Новата година и разменяйки си подаръци.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.