Галина Михайлова & Антон Иванов
Манипулирайте, но правилно: осми закон на манипулацията

Манипулирайте, но правилно: пети закон на манипулацията

Манипулирайте, но правилно: пети закон на манипулацията

избрано от книгата на Йозеф Киршнер

В своите действия повечето хора се ръководят по-скоро от емоционалните си нагласи, отколкото от разумни разсъждения.

Който умее да се възползва от такива предпоставки в манипулативната игра, може с голяма вероятност да предопределя реакциите на противника.

Който умее критично да се дистанцира от своите чувства, създава предпоставка за това, те да не бъдат използвани в негов ущърб.

Ако познавате силата на чувствата, ще погледнете с други очи на много неща в живота си.

Петият закон може да се обобщи с мисълта: “Намери един-единствен ключ към чувствата на купувача и ще си спестиш сто разумни аргумента.”

Областта на емоционално оцветените ценностни представи е изконния терен на взаимната манипулация.

Ние не купуваме онова, от което действително се нуждаем. Ние купуваме по-скоро за да задоволим емоционалните си потребности – да бъде онова, което бихме искали да бъдем пред другите, което не бихме искали самите ние да направим или което ни предписват общовалидните мащаби.

За да се преборим с водещата роля на чувствата си и да действаме разумно:

  • трябва да се абстрахираме от обичайното разпределение на ролите в живота, най-добре от самите роли;
  • съобщението, направено пред жена, че съвсем не държите на своята мъжественост, ще я остави без вятър в платната, няма да й се удаде никаква възможност да ви насади чувства на вина, което да използва в своя изгода;
  • продавачът, който иска да ви продаде нещо с препоръката, че е най-модерното в момента, няма да може да ви манипулира, ако му отвърнете, че не искате да бъдете модерен, а търсите това, което отговаря на вашите представи и възможности;
  • на провокацията от типа “не бъдете страхлив” отговорете с “все едно дали ми вярвате или не, аз съм страхлив, и то по убеждение.”

Няколко полезни указания как да превърнете емоционалната зависимост на другите в свое предимство:

  • заблуждавайте противника във възможностите си;
  • симулирайте скромност;
  • бягство напред – симулирайте самочувствие и притежаван авторитет, подвеждайте противника в теми, в които той не разбира абсолютно нищо, не допускайте теми, в които се чувства сигурен, докато се уверите, че сте получили най-висока степен на неговото възхищение и той смята за чест да услужи на толкова гениален човек като вас.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.