Галина Михайлова & Антон Иванов
Интервю: Примерни въпроси и заключение

Интервю: Примерни въпроси и заключение

Интервю: Примерни въпроси и заключение

Какви са моите шансове да бъда назначен на длъжността?

Как виждате кандидатурата ми от гледна точка на изискванията за длъжността?

Мога ли да помоля за коментари и препоръки относно моето представяне по време на интервюто?

Може ли да ме посъветвате върху какво трябва да работя, така че да съм по-успешен при последващи кандидатствания?

Целта е да се харесате на работодателя си, колкото и нелицеприятно да звучи. И разбира се, да се сработите с колектива и да заработите за своя и на работодателя си интерес. И никога не забравяйте семейството и децата си! И накрая за разтоварване не е зле да се замислите над тази “съвременна притча”:

“Професорът по философия застана пред масата, на която беше подредил някои неща. Когато часът започна, той взе един празен буркан от майонеза и започна да слага в него едри камъчета. Когато свърши, попита студентите си дали според тях бурканът е пълен и те ­ всички до един ­ се съгласиха. Тогава учителят взе кутийка, пълна с по-дребни камъчета, и изсипа и нея в буркана. Леко го поразклати и, разбира се, камъчетата се търкулнаха и се наместиха в празнините. Отново попита студентите си дали смятат, че бурканът е пълен. Те отново се съгласиха ­ този път със смях. Философът взе кутийка, пълна с пясък, и също я изсипа при камъните. Пясъкът се разпръсна из целия буркан и попълни всички празнини.

„Така… – каза професорът. – Искам да ви покажа какво всъщност представлява вашият живот. Големите камъни са истински важните неща ­ вашето семейство, вашият партньор в живота, здравето ви, децата ви. Дори ако всичко друго изчезне от живота ви, тези неща все пак ще го изпълват. Дребните камъчета са другите неща, които са от значение за вас ­ кариера, кола, къща. Пясъкът е всичко останало. Най-дребното. Ако вие държите вашият живот да бъде пълен с пясък, то за едрите и по-дребните камъни няма да остане място. Това е животът на всеки един от нас. Ако ние прекарваме времето си и хабим всичката си енергия за дребни неща, то никога няма да ни остане време и място за значителното. Бъдете много внимателни, когато определяте приоритетите си, когато решавате какво би направило животът ви щастлив. Играйте с децата си, ходете редовно на медицински прегледи, заведете приятелката си на танци. Винаги ще имате време да идете на работа, да почистите дома си, да направите парти или да разпоредите нещо на някого. Ценете най-високо най-едрите камъни ­ това, което наистина си заслужава и е наистина ценно. Определете приоритетите в живота си. Останалото е просто пясък.“

Тогава един от студентите взе буркана, за който всички останали и професорът се бяха съгласили, че е напълнен догоре, и изсипа в него кутийка бира. Разбира се, бирата веднага се разля навсякъде и напълни буркана наистина догоре.

Какъв е изводът?

„Няма значение колко пълен е животът ви, в него винаги остава място за една бира!“ 😉

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.