Галина Михайлова & Антон Иванов
Изложба декоративна керамика-сграфито

Изложба декоративна керамика-сграфито

В памет на баща ми

Баща ми (13 март 1930 – 25 май 2003 г.) бе човек, когото помнят… все с хубави неща… и надявам се дълго да помнят. В негова памет публикувам тук откъси от статии в различни вестници и списания.

Христо Иванов
Христо Иванов

Години наред художникът Христо Иванов амбициозно и неотстъпно разработва отколешната си мечта- керамиката. Затворен в уютното ателие в Малък Чифлик, той допуска малцина приятели до „светилището си“, търси мнението и подкрепата им, радва се на куража, който му вдъхват тези непредубедени посветени.

Афиш за изложба
Афиш за изложба

Показа неголеми изложби в аулата на ВТУ и в София, видя резонанса, огледа се и продължи по пътя, жалониран от завоюваното. Така поривът му, оплоден от дългогодишния творчески труд, намери адекватен израз в изложбата, открита в залите на ул.“Р.Михайлов“ във В.Търново до 30 декември, която е събитие в културния живот на града!

Керамична чиния
Керамична чиния

Около 100 превъзходни съда, с високи художествени достойнства е сътворила ръката на майстора. Овладял уроците на традицията, усвоил технологията и не на последно място одухотворил занаята, той днес застава, според скромното ми мнение, сред първомайсторите в националната ни керамична школа.

Керамична чиния
Керамична чиния

Този успех не идва случайно. Христо Иванов завършва Националната художествена академия през 1966 г. при професор Александър Поплилов. В продължение на 27 години преподава приложни изкуства във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ. Настройката му към сграфито-керамиката идва още от студентските години, когато, за да заработи средства за учението си, той всяко лято рисува археологическите находки в музея в Хасково, между които има и много керамика.

Христо Иванов
Христо Иванов

По-късно целенасочено обикаля Троянския край – богат на стара и съвременна керамика, специализира в Института за приложни изкуства в гр.Лвов, където има катедра по керамика. Влияние също му оказват специализациите в Санкт Петербург и Германия.

Орнамент
Орнамент

Бъдещият керамик обогатява знанията си чрез общуване с известни специалисти от Великотърновския музей Богдан Султов и Атанас Писарев, които показват и тълкуват царствената трапезна сграфито-керамика. Изяснява си и общото, и различието в традиционните български школи на Плиска, Преслав и Царевград Търнов, на самобитната Бусинска народна школа и на по-гражданската троянска керамика.

Керамична чиния
Керамична чиния

В Асенова махала старателно проучва технологията, усъвършенства етапите й: от източването на майоликата и изпичането й на бисквит към поливането й с ангоба, след това гравирането и накрая глазирането. Особено благотворна е близостта му с доцент Никола Гелов, с някои от състудентите му керамици, които го консултират и окуражават.

Керамична чиния
Керамична чиния

Така Христо Иванов, потопен в традицията на керамичната форма и в нейната технология, застава тематично на базата на средновековната ръкописна българска книга от ХІІІ-ХІV век.

Керамична чиния
Керамична чиния

Наред с книжовниците-просветители, зооморфните и орнаментални букви в неговата изложба широко и умело се застъпва централната композиция с орнаментален фриз.

Кръстът, като геометричен център, сплавя и обединява структурата, но внушава и духовното християнско начало, спътник и вдъхновител на националната традиция.

Керамична чиния
Керамична чиния

Логиката на линеарния ритъм е в съзвучие с богатите вариации на колоритните хрумвания и тези дълбоки, земни, златисти и зеленикави, нюансирани стойности превръщат всяка вещ в уникат. Разнообразието от похвати, композиционните плетеници и цветност съдържат топлотата на модерен творец, продължител на здравата традиция в трапезната керамика.

Керамична чиния
Керамична чиния

По материали на Георги Костов,
доктор по изкуствознание

В-к Борба

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Изложба декоративна керамика-сграфито”