Галина Михайлова & Антон Иванов
България започва участие в COMBINED ENDEAVOR

България започва участие в COMBINED ENDEAVOR

България започва участие в COMBINED ENDEAVOR

Антъни Shaheen
Служба за връзки с обществеността на Combined Endeavor

Баумхолдер, Германия (20 май, 2001) – Combined Endeavor позволява на страните-участници да използват технологии, които не са били достъпни за тях преди. По този начин участващите страни могат да се изучат най-новите технологии. България е добър пример за това. Делегацията на страната е възприела информацията, научена по време на Combined Endeavor 2001 и прави необходимото да се използва и в България, което прави комуникациите по-лесни и по-ефективни.

Иван Иванов и Антон Иванов
Иван Иванов и Антон Иванов

Делегацията е внедрила използване на връзки на високи честоти, за да се свързва България и с една от своите станции в Босна, посочи полк. Иван Иванов, шеф на делегацията на България. Полковникът е тествал технологиите за връзка и модемите тук, в Combined Endeavor 2001 г., известен като CE 2001.

Combined Endeavor е най-голямото учение с използване на комуникационни и информационни системи по света. Учение, спонсорирано от Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, а домакин е Германия в духа на „Партньорство за мир“. То се провежда ежегодно, за да се тества и документира оперативна съвместимост на десетки страни помежду им и с НАТО. Участват 37 различни нации и над 1000 души. Combined Endeavor 2001 се провежда от 10 до 24 май в германската военна база за обучение Lager Aulenbach, в района на Баумхолдер.

„Мисля, че това е много важно учение, защото нашите хора да имат възможност да се научат, да видят, да се уверят на практика в използването на цифрови системи за комуникации. Ние до този момент нямаме и една внедрена в практиката цифрова система у дома „, отбеляза Иванов.

От думите на Иванов е видно, че България се възползва ефективно от този технологичен обмен. „Мисля, че тези знания, които сме получили тук, ще ни помогне в практиката на нашите войски и през следващата година ще дойдем също с цифрова технология. Цялата тази информация е актив за нашата страна“, отбеляза Иванов.

Все пак, CE 2001 е повече от изучаването на нови технологии, то учи отделните страни и култури и как да работят заедно в условията на многонационалност и оперативна съвместимост. Упражнения като CE 2001 помагат на хората от различните страни да поддържат добри взаимоотношения.

„Combined Endeavor в началото беше много малко семейство, но сега е огромно. То установява добри отношения между хората, и това ги улеснява да работят рамо до рамо „, заключи Иванов.

Полк. Иван Иванов и подполковник Антон Иванов, също от българската делегация, препредават информация по време създаден за Combined Endeavor 2 001 сайт в базата Lager Aulenbach, Германия на 9 май 2001. Техен екип участва в Combined Endeavor 2001 г. с използване на най-съвременните комуникационни и информационни системи (CIS) в света. (US Air Force Снимка от A1C Bradley C.) (свободна от авторски права)

Антон Иванов
Антон Иванов

Подполковник Антон Иванов, сегашният ръководител на екипа по мрежи и комутатори от България, изпитва медийни карти за персонален компютър по време на фазата на тестване на Combined Endeavor 2001. Учението, спонсорирано от Европейското командване на въоръжените сили на САЩ с домакин Германия в духа на „Партньорство за мир“, се провежда ежегодно и в него участват 37 страни тази година. Снимка на ВВС Sgt. Omolara Akinretoye.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.