Галина Михайлова & Антон Иванов

Забравеният Баща на компютъра

Джон Атанасов – забравеният баща на компютъра

През месец октомври тази година ще се навършат 100 години от рождението на създателя на компютъра. Цялата информационна общественост със сигурност ще почете тази светла дата. Но макар и все повече да се увеличават българите, които знаят за Джон Атанасов, съвсем малко са тези, които знаят подробности и защо именно той се счита за създател на компютъра.

Джон Винсент Атанасов
Джон Винсент Атанасов

Джон Винсент Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. на няколко мили западно от Хамилтън, щат Ню Йорк. Баща му е българският имигрант Иван Атанасов, който е пристигнал в Америка през 1889 г. Той е останал сирак след Априлското въстание.

Майка му е била учителка по математика. Джон Атанасов завършва училището в Мълбъри за две години с отличие по математика. През 1921 г. постъпва в университета във Флорида и там започва да се интересува от електроника и висша математика. Завършва през 1925 г. с пълно отличие с титлата бакалавър по електронно инженерство.

Въпреки, че получава много предложения за преподавателска работа, включително и от Харвард, той приема само предложението на Държавния университет в Айова, защото това е първото предложение, което получава, и защото институцията има добра репутация в инженерната и научна работа. Там получава магистърска степен по математика.

През една зимна нощ на 1937 г. в една кръчма на чашка бърбън в главата му се ражда идеята за цифровата изчислителна машина (не може да му се оспори българския произход ;-§)) бележка на WebMaster-а). Започва работа по избистряне на идеята и след като администрацията на университета му отпуска 650 долара, започва изграждането на първия компютър. Заедно със своя студент – Клифорд Бери (1918-1963), в мазето на университета те създават компютъра ABC (Atanasoff-Berry Computer) в периода между 1939 и 1941 година.

Започва Втората световна война. Атанасов напуска щата Айова и отива да работи по военни проекти на военно-морските сили на САЩ. Той си мисли, че това ще отнеме няколко месеца, но се връща в Айова чак след няколко години. През това време администрацията на университета не е направила нищо за патентоване на изобретението.

Двама други учени Екарт и Моучли открадват изследванията на Джон Атанасов. През 1947 г. те патентоват цифрово изчислително устройство, наречено ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer). ENIAC е създаден в университета в Пенсилвания от Моучли и Екарт. Работата по ENIAC е започнала през 1943 и е била завършена през 1946 г. В продължение на дълги години двамата плагиати бяха превъзнасяни като бащи на съвременния компютър. Но в следствие на съдебната битка преди повече от 25 години техният патент е отнет и за изобретатели се признават Джон Атанасов и Клифорд Бери.

В хода на съдебния процес се доказва, че Моучли се е срещнал с Атанасов през 1940 година. На него му е било позволено да работи през 1941 г. на почти завършения ABC компютър и през това време е чел записките на Атанасов.

Съдебният процес започва, тъй като патента върху ENIAC е продаден през 1964 г. и новият собственик Спери Ранд започва да събира такси. Когато корпорацията Хонуел отказва да плати, защото знае за по-ранната работа на Атанасов, Спери завежда дело. Адвокатите на Хонуел се консултират с доктор Атанасов и го извикват като свидетел в съдебния процес през 1971-72 г. в Минеаполис. След 135 работни дни и запълването на повече от 20 000 страници с показанията на 77 свидетеля, съдията отсъжда, че патентът за ENIAC е невалиден. В решението на съдията Ларсън се казва, че “Моучли и Екарт не са изобретили самостоятелно първия автоматичен електронен цифров компютър, а всъщност са доработили идеята на д-р Джон Винсент Атанасов”.

Според наблюдаващи делото журналисти, вина за всички тези недоразумения имат адвокатите на университета в Айова, които не са си мръднали пръста, за да патентоват изобретението навреме. За подобни достижения в областта на науката обикновено се дава Нобелова награда, но поради съдебните спорове идеята се компрометира.

Защо именно Джон Атанасов се смята за създател на компютъра?

Д-р Атанасов пръв използва четири основни принципа за своя електронен цифров компютър:

  • той използва електричество и електроника като работна среда;
  • използва двоични числа;
  • използва кондензатори за памет и механизъм за опресняване на състоянието им;
  • той използва логически операции, а не математически, които се използват в аналоговите изчислителни устройства.

До края на живота си д-р Атанасов не успява да вземе патент за ABC, но притежава 32 патента за други свои изобретения.

Д-р Атанасов умира на 91-годишна възраст от сърдечен удар на 15 юни 1995 г.

Той никога не е правил пари от своето изобретение. На 13 ноември 1990 г. президентът на САЩ Джордж Буш на церемония в Белия дом го награждава с националния медал за технологии, което е най-голямото признание за неговите заслуги. България също високо оценява заслугите на Джон Атанасов. През 1970 г. той е удостоен с орден “Кирил и Методий” – първа степен.

Днес компютърът е основна част от човешкия живот, неотменно средство за всеки човек и всеки бизнес. Вече не можем да си представим живота без компютри.

Изобретяването на компютъра ускори неимоверно много научно-техническия прогрес. Никога преди в историята на човечеството едно изобретение не се е развило така бързо, както компютъра. През последните 20 години скоростта и мощността на компютъра нарастват по експонента.

Затова трябва да се пресичат всякакви опити да се омаловажи изобретението на Джон Атанасов и всички, които се чувстват българи трябва да се гордеят с неговия български произход!

(по материали на вестник “СВЕТЪТ НА ИНТЕРНЕТ” ®, бр.11, ноември, 1998)

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.