Галина Михайлова & Антон Иванов

Техники за медитация

Медитацията обикновено се свързва с Изтока, но все повече и повече навлиза и в нашия свят. Всеки сам избира една или няколко техники, които да използва. Не е зле да ги ползвате – забележките са по-скоро за по-леко „предъвкване” на съдържанието, нещата са сериозни и действително полезни.

ДИШАНЕ

Дишате бавно и равномерно, като броите: „Вдишване. Издишване – едно. Вдишване. Издишване – две.” и т. н. Изговаряте или произнасяте наум „Вдишване” при вдишване, а числото – при издишване. Може да използвате обичайния възходящ ред на числата, но само при издишване. Не си поставяте за цел да достигнете някакъв общ брой вдишвания-издишвания. Най-добре е да се брои до определено число – пет, десет, двадесет (числото десет се използва от дзен-учителите), после отново да се започва от едно. Правите това, когато се сетите и когато имате време и необходимото спокойствие.

Забележка: Числото се избира в зависимост от степента на образование 😉

ВСЛУШВАНЕ

При тази медитативна техника вие просто наблюдавате всичко, което се случва. Каквото и да се случи, отбелязвате го и го оставяте „настрани”. Вслушвате се. Вслушвате се в мислите, които ви дойдат на ум. В звуците, които чувате. В мислите, които породят у вас тези звуци. В собственото си дишане. В телесните си усещания. В движението на течности в организма ви. Ако в първия момент ви е трудно, опитвайте се да си ги представяте и тогава да се вслушвате.

Забележка: Добре би било като се вслушвате в движението на течностите в организма си да се вслушвате и в техния цвят. 😉 Пък и с нещата, които оставяте “настрани” се съобразявайте – да не се получи абсолютен безпорядък… 😉

ОСЪЗНАТО ДИШАНЕ

Ако у вас се породят емоции или болезнени спомени, не им позволявайте да ви завладеят. Отбелязвате ги с лаконични забележки: „раздразнение”, „спомен”, „радост”, „тъга”, отново „спомен” и т. н. Тъжните чувства и спомени ще отслабват постепенно, а вие ще започнете да се отъждествявате с обективен страничен наблюдател или свидетел, а не с човека, който е подвластен на тези мисли и чувства. При правилно изпълнение на това упражнение, то може да се превърне във важно оздравително средство, което да използвате в случаите, когато не се чувствате добре.

Този метод за медитация можете да практикувате, докато се занимавате с всякакви рутинни дейности и изобщо да не ви коства допълнително време. Вероятно ще установите, че обмисляте това, което ви е дошло на ум, вместо само да отбелязвате мислите си и да връщате съзнанието си в нулевата точка. Това е мястото откъдето то (съзнанието ви) съвсем безстрастно наблюдава случващото се, без да фиксира нищо. За да преодолеете това обмисляне, превключете на наблюдение на самото си дишане.

То е непрекъснато и вие трябва да осъзнаете това. Осъзнатото дишане е техника, която можете да упражнявате както самостоятелно, така и в съчетание с вслушването или други техники.

Забележка: В тази техника най-важно е да не забравите да дишате. 😉

НЯКОЛКО ЧАСА ОСЪЗНАВАНЕ В САМОТА

Отделете няколко часа, когато ще бъдете сами. През това време изпълнявайте прости обичайни дейности като подреждане на дома, работа в градината, готвене, простиране на пране и др. Работете бавно (два пъти по-бавно от обикновено или дори още по-бавно), с пълно осъзнаване на всяка стъпка от работата. „Сега чистя лук, пускам водата, мия го, спирам водата, мисля за приятелката си (приятелят си), режа лука” и т. н., като отбелязвате и всяка странична мисъл, която ви дойде в главата. Можете бавно да вземете душ, да излезете на разходка и да се нахраните бавно – но всичко това трябва да става с пълно осъзнаване и бавно. Абстрахирайте се от околните. И не пропускайте да отбелязвате всяко свое движение в ума си. Това е най-мощното средство за овладяване на изкуството на самонаблюдението.

Забележка: Не се опитвайте да практикувате тази техника по софийските улици. Опасно е! 😉

ОСЪЗНАТО ЛЮБЕНЕ

За разлика от предходната, за предпочитане е тази техника да не правите сами. Много е важно да се прави съвсем бавно и съвсем нежно. Започнете с бавни милувки и целувки по цялото тяло. Повтаряйте си наум какво вършите в момента, например: „…сега засмуквам мекичкото на ухото… сега я целувам по шията… сега близвам гърдите ѝ около зърната… сега целувам тялото ѝ надолу… сега близвам пъпчето… сега се връщам обратно нагоре… близвам зърното и го наблюдавам как се възбужда… засмуквам го леко… отново слизам надолу, като целувам и близвам цялото ѝ тяло отстрани… продължавам да целувам бедрото… крака… засмуквам пръстчетата на крака едно по едно… връщам се нагоре… целувам и близвам крака и зад коляното… качвам се още по-нагоре…и т.н…” Изкушавам се да продължа, но ще се отклоня от темата…;-) Изключително важно е всичко да става много бавно и с осъзнаване на всяко едно действие. При осъзнатото любене мъжете ще забележат, че издържат значително по-дълго, жените – че се възбуждат по-лесно и силно. Обяснението и за двете страни вероятно е в достигането на състоянието на страничен наблюдател. Отбелязвайте и всяка странична мисъл и фантазия, която преминава през съзнанието ви. Самонаблюдавайте се и не допускайте отдаването си единствено на първичните инстинкти съпътстващата ги често грубост. Споделете с партньора си какво чувствате при всяко едно ваше или негово (нейно) действие след невъобразимо върховния екстаз, който съм сигурен, че ще изпитате и двамата и то много вероятно едновременно. Осъзнатото любене като теория е нещо ново, но в същото време много древно като практика.

Забележка: Тази техника също не е за софийските улици. Не че е толкова опасна, но трудно ще се абстрахирате от голямото количество съветници… 😉

МЕДИТАЦИЯ С МАНТРА

Мантрата е духовно заредена дума или фраза на санскритски, такава като Ом (Аум) или Ом Мани Падме Хум, които се повтарят многократно в ритъма на дишането. Според преданието мантрите били получени от космоса чрез мъдреците преди стотици години; предполага се, че те предизвикват вибрации, пронизващи и пречистващи тялото и ума. Разбира се, не само санскритските думи могат да се използват като мантри, но и думи от други езици, особено имена на божества или любими хора.

Мантрата може да се пее на глас или да се повтаря наум. Спазвайте ритъма на вашата мантра и, както и при другите медитативни техники, отбелязвайте всяка странична мисъл или образ. Спокойно се освобождавайте от тях и се връщайте към задачата си.

Повтарянето на мантра е полезна медитативна практика за начинаещи и особено за хора, които са склонни към безкрайно предъвкване на някакви мисли и ситуации в главата си. Тя помага да се проясни умът и да се заеме позицията на „свидетеля” или „обективния наблюдател”. Предизвиква полезни физиологични ефекти – мускулна релаксация, забавяне на пулса, понижаване на кръвното налягане, намаляване на главоболието и болките в гърба. Но на определен етап има опасност мантрата да се превърне в препятствие за по-нататъшното напредване в медитацията, тъй като може да възникне зависимост от нея. Ако това се случи, най-добре е да поблагодарите на мантрата за помощта, която ви е оказала, след което да я оставите и да продължите с друга медитативна техника.

Забележка: Ако използвате като мантра име, обърнете внимание, че с име на народен представител все нещо не се получава. Пробвайте за по-сигурно с божество или любим човек.

Медитацията в днешно време помага за освобождаване от постоянно съпътстващия ни стрес, за оценка на собственото ни поведение и конкретни наши действия, за възстановяване след психически травми, за по-добър контакт както със себе си, така и с околните. Тя рядко коства много допълнително време и е лесна за изпълнение.

Успешно медитиране!

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.