Галина Михайлова & Антон Иванов

История на бикини-дизайна

Няколко статии на тема, за която рядко хората говорят…

Мнооого отдавна… (30 000 и повече години преди новата ера)

По това време ситуацията била коренно противоположна спрямо днешната. Колкото си по-космат – по-добре! Защото колкото  си по-космат, по няма да замръзнеш в студената пещера и децата ти ще са на топло. Пък и на косматата жена не й трябват много допълнителни дрехи. Проблемът „мода” изобщо не е стоял като такъв.

Без много допълнителни дрехи
Без много допълнителни дрехи

IX век преди новата ера

Мамонтите са вече измрели, Фродо още не се е родил, а косматите крака са престанали да се харесват на повечето мъже. Жените тутакси отреагирали – започнали да скубят косъмчетата едно по едно с пинсети, ставайки потенциални „цели” за мъжките очи и еротични помисли.

IV век преди новата ера

Техника не се е развила съществено. Тук-там започнали да скубят косъмчетата, заплитайки ги с груб здрав конец и рязко дръпване (по-късно инквизицията сигурно е заимствала точно от тези методи).

В Индия, в някои азиатски и мюсюлмански страни почиствали интимните части предимно от хигиенични съображения.

В Индия
В Индия

В Древна Гърция пък епилацията на интимните области се порицавала – ни мъже, ни жени имали право на обезкосмяват интимните си места. Дори не си го помисляли. За това говорят и откритите в морето статуи.

В Древна Гърция
В Древна Гърция

I век преди новата ера

„Цезар ще бъде мой!” – решила Клеопатра и се замислила (тя не била блондинка). Това сложило началото на обезкосмяването в римските бани, където знатните люде прекарвали голяма част от времето си. Почистването от косъмчета станало една от основните и задължителни процедури. Царицата (тя нали можела да мисли) използвала восъчни маски. Египетските йероглифи запечатали тази новост за поколенията (по това време фотографията не била много развита).

Египет
Египет

И следващите царици и знатни римлянки познавали секретите на козметиката и умеели за заинтригуват мъжете с изкусно украсените интимни части на своето тяло. В горещите бани специално обучени роби изскубвали нежеланите косъмчета с особени щипчици, подобни на днешните пинсети, след което украсявали допълнително обработените участъци, завършвайки с натриване на цялото тяло с благовонни масла. Принадлежащите към знатните слоеве използвали за депилация специални растителни смеси, украсявали космите в интимните места и тялото с орнаменти чрез използване на къна и натурални оцветители.

Жителките на древен Египет и Рим са украсявали интимната си област с формата на различни орнаменти.

Средновековието и епохата на Възраждането

Даже лек мъх по тялото на знатна дама се считал за недопустим. Изпробват се различни технологии – например с хлебно тесто. Съвременниците на Джокондата били принудени да се обезкосмяват не само на традиционните места, но и на… челото, за да изглежда то по-високо. Сигурно дори „много русите” така изглеждали по-умни.

Средновековие
Средновековие

Краят на XIX век

Първи опити с електроепилация. Задължително условие било да се изпълнява от специалист заради постоянните изгаряния – ако ги правиш сам, на кого ще се сърдиш? И в близост с пожарна команда поради опасност от пожари.

20 век
20 век

Краят на ХХ век

Лазерните апарати навлизат широко в козметичните салони. Косъмчетата и луковиците, където растат, съдържат оцветителя меланин. Той активно поглъща светлината на лазерния лъч, в резултат на което косъмчетата и корените им изгарят и се разграждат. Тази процедура засега се изпълнява само в козметичен салон.

Границата ХХ - XXI век
Границата ХХ – XXI век

В съвременна Европа интимните прически получили популярност едва миналия век. След сексуалната революция през 60-те с появата на банските костюми от типа „бикини” и развитието на нудизма интимните прически за повечето хора стават обичайно козметично действие. Разказват, че Мерилин Монро се е изрусявала навсякъде, за да се чувства истинска блондинка.

Границата ХХ – XXI век

Появява се радиочестотен метод на епилация. Методът е безболезнен и може да се прилага в домашни условия. Със съответната апаратура, разбира се. Сигурно е скъпичка, та по домовете и днес се използват приоритетно обикновени електрически депилатори.

В днешно време при интимните прически се срещат освен орнаменти и тематичните сюжети, свързани с Нова година, Свети Валентин, природни картини, годишнини от запознанството или сватбата.

Интимни прически
Интимни прически

Елегантните французойки отделят особено внимание на краката си и не придават особено значение на интимните части.

Американките щателно почистват бикини-зоната, придавайки необичайна форма на окосмяването на венериния хълм.

Немкините предпочитат пълното обезкосмяване.

Японките, които изобщо не страдат от буен растеж на космите, прибягват към епилация единствено във връзка с модата на откритите басейни и плажове. Според тях е недопустимо на женското тяло да има окосмяване.

Но всички жени и мъже в днешно време са единодушни – окосмяването трябва да се „управлява” и поддържа.

Бикини-дизайнът в България

За съжаление не успях да открия исторически сведения за това от кога бикини-дизайнът се използва у нас, в България. Съдейки от собствения си опит, това би трябвало да е едва от 10-12 години, но предполагам крие началото си още от времето на древните траки. Към тая мисъл ме наведоха имената на Малката и Голямата Косматка (тракийски могили край Казанлък).

Страхувам се да попитам за това която и да е българка, за да не бъде приет въпросът ми като намек за възрастта й.

Терра Инкогнита
Терра Инкогнита

Днес и у нас в почти всяко козметично студио се извършва бикини-дизайн. Едни стилисти работят с трафарети (шаблони), други считат този подход за рутинен и дават свобода и полет на фантазията си.

Всяка година стилистите се събират на международни конкурси и се състезават в създаването на истински шедьоври. Какво ли не се използва на такива конкурси – не само пайети и  перца, но и парченца плат, изкуствени нокти и дори театрални маски. Японците, известни с буйната си фантазия, показват често необичаен поглед с използване на съвсем традиционни предмети, довеждайки изкуството интимна прическа практически до абсурд (поне от гледна точка на здравомислещите европейци) – правят плитки, които привързват към всяко бедро и всякакви други „идиотщини”.

Вкусове всякакви
Вкусове всякакви

Уаууу… гадно… Но вкусове всякакви…

Интересът към бикини-дизайнът нараства с всеки изминал ден. Ако бе достатъчно известно какво точно се крие зад този термин, това нарастване сигурно би било още по-ускорено.

Погледнете и другите статии: същност, как да направим сами бикини-дизайн, противопоказания, често задавани въпроси, стилове, галерия със снимки.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.