Зелка и пиле един в друг

Бях на състезание за млади готвачи. Една от наградите спечели пловдивчанин. Наблюдавах победителя внимателно.

Вземате една средно голяма кисела зелка. Ако зелката е прясна, сварявате я половин час в подкиселена вода. Слагате я да си легне на кочана и почвате да я раздипляте кат о балерина – пола по пола. Листата не ги кършите от кочана, а само ги разтваряте. Сърцето си го присвоявате, т.е. махате го.

Заемате се с пилето – сварявате, обезкостявате и накълцвате като картофи за мусака. Към него прибавяте 200 г пушени гърди (нарязани на парчета), 2 глави лук на дребно, 1 малка глава очукан чесън, шепа галета, накисната в прясно мляко, 2 яйца и магданоз.
С тази смес пълните зелката.

Голяма играчка е зашиването на зелката, т.е. увиването с дебел конец. Като знам ние мъжете колко трудно „вдяваме“ сутрин. „Подпрете“ се със стограмка, успокойте ръката и опитайте. Ако конецът ви се подгъва, причината е ясна – иглата няма уши. Увийте проклетата зелка с дебел конец. Наредете в тенджерата сланина на резени, сложете зелката върху тях, долейте до половината от бульона, в който е вряло пилето, и 100 г олио.

Докато я чакате да, стане достойна за вкуса ви и омекне достатъчно, продължавайте да „успокоявате” ръката. Но не дотолкова, че да се „зашиете“ за покривката.