Галина Михайлова & Антон Иванов
Аман от СПАМ

Аман от СПАМ

Аман от СПАМ

Почти със сигурност вече ви е станал досаден SPAM-а (нежеланата поща) в пощенската ви кутия.

Ако е само SPAM, добре, но почти винаги той съдържа и вируси или други злонамерени програмки. Вероятно се чудите как да се борите с тези неща. Пък и ако не го направите, като нищо ще „ощастливите” с подобно „щастие” и всички ваши кореспонденти от адресната си книга или друг някой списък из компютъра ви.

Желателно е да спазвате няколко прости, но задължителни правила:

•  Ако разглеждате пощата си направо от WEB-интерфейс, никога не кликвайте и не сваляйте прикрепени файлове, каквито не очаквате. Особено такива с разширение .COM, . EXE, . SCR, .VBS, .HTA, .PIF, .LNK или други съмнителни… Те задължително са някакви злонамерени програми или вируси. Аналогичен е случая с .ZIP файлове с пароли, чиито пароли ги пише в същото писмо – съдържанието им също е някакъв вирус. Пък и да не са с пароли, ако не ги очаквате – не ги отваряйте!

•  Ако разглеждате пощата си с някакъв клиент за електронна поща, примерно MS Outlook или Outlook Express, да се надяваме, че имате опреснена антивирусна програма, която ще спре вирусите още преди да влязат в компютъра ви. Аз лично предпочитам MS Security Essentials или в определени случаи avast! Free Antivirus, тъй като ми създават най-малко проблеми откъм несъвместимост с множеството програми, които ползвам.

•  Задължително ползвайте антивирусна програма, която да има способността да проверява и входящата ви поща.

•  Не изключвайте защитната стена на Windows… в нета не всички са доброжелателно настроени….дори бих казал доброжелателите са малко.

•  Не е зле да пуснете Task Manager-а (най-лесно става с натискане еднократно на Ctrl + Alt + Del) и да се опитате да запомните (по-добре – да запишете) приложенията и процесите, които работят резидентни (без да ги забелязвате) при чист компютър и след всяка инсталация на нова програма. Знаейки това от време на време поглеждайте какво човърка из компютъра ви без ваше знание. Така, ако видите нещо непознато, ще ви се отдаде да откриете троянски кон или някакъв вирус още преди да го е захванала антивирусната ви програма. Прекратете непознатия процес или програма (става с маркиране и натискане на бутончето „End Task” ) и потърсете специалист, който да прекрати автоматичното стартиране на тази най-често злонамерена програмка. А дотогава го прекратявайте ръчно по същия начин още с пускане на компютъра, защото почти задължително той ще започва работа веднага.

•  Понякога дори това не е достатъчно, защото ако се казва процеса, който създава злонамерената програмка, примерно „Pamela.exe” или “XXXfree.exe” добре, ще го познаете дори и да не сте виждали тези процеси преди, но ако е кръстен “WinUpdate.exe” едва ли ще си помислите, че това е някакъв троянски кон. Вариант да откривате такива резидентни програмки е следната процедура. Изключвате всички програми, които ползват Интернет без ваше участие – такива са разните месинджъри, антивирусни програми, опресняващи се автоматично и др. подобни до състоянието, в което според вас не би трябвало да теглите нищо от Интернет. В прозорец на командния показалец (най-бързо се стартира като напишете в прозорчето START / RUN или съответно СТАРТ / ИЗПЪЛНЕНИЕ cmd и натиснете ENTER ) да изпълните команда netstat – a – n и да поглеждате какво пише в колонката Foreign Address . Ако там и тогава има изписани външни адреси (различни от IP адресите на вашата вътрешна мрежа), значи има нещо, което създава допълнителен трафик и трябва да откриете кое е и вероятно да го спрете. В описанието на подробната борба с това нещо, създаващо нежелан трафик, биха последвали едни технически щуротии, които ще ви забъркат главата само като ги прочетете, а могат да докарат операционната ви система до блокиране, поради което предпочитам да не пиша нищо за тях. Само ще ви кажа, че има много места, от които могат автоматично да се стартират резидентни програми без ваше знание и трябва да ги проверите и почистите всичките.

•  Създайте си навика и помолете вашите кореспонденти да правят същото – когато се налага да изпращате някакъв прикрепен файл, задължително изпращайте първо едно обикновено текстово писмо, в което предупреждавайте за изпращания файл със следващото писмо. В противен случай трийте всяка поща с прикрепен файл, дори и да е от първият ви приятел или приятелка.

•  Не се доверявайте на адреса на получателя – много често при изпращане на злонамерена програмка там се кипри името на някой ваш близък човек, който дори и не знае, че от негово име е изпратена тази гадост.

•  Ако имате възможност, забранете показването на картинките по подразбиране при четене на пощата ви. Често с изтеглянето на картинките от сървера на изпращача подателят на злонамерената поща може да разбере, че такъв адрес (вашият) действително съществува и да ви зарине с реклами или вируси. Много често нежеланата поща, за да не се разбере, че е нежелана (SPAM), представлява само една рекламна картинка. Но като я разгледате, може да си създадете допълнителни трудности дори без да отваряте прикрепен файл.

•  Ако програмата, с която четете пощата си, позволява, настройте филтрите така, че да не допуска SPAM. Така поне ще намалите действията си по гледането и триенето на нежелана поща. Но в такъв случай поглеждайте все пак от време на време папката където този SPAM се събира – може там да бъде пратено и писмо, чието място не е при нежеланите писма.

•  Свържете се с поддръжката на вашия пощенски сървер (най-често това е адрес от вида на support@vashiadomein (или потърсете адреса там, където си четете пощата) и попитайте как да се борите с нежеланите писма. Ще ви бъде отговорено със сигурност, защото това е всеобща напаст. Примерно в dir.bg има адрес, на който може да препращате нежеланата поща и там специалистите от поддръжката могат да я анализират, да разберат от къде и как си разпраща и да я неутрализират в голяма степен. Този адрес е abuse@dir.bg . Вероятно и другите пощенски сървери имат подобни адреси.

•  Старайте се да не ставате вие разпространители на SPAM. Надявам се сте достатъчно разумен човек и не си мислите, че ако разпратите някакво писмо на хората от целия си списък с адреси ще ви се случи нещо хубаво, ще помогнете някому или ще спечелите от тотото. По-добре се сещайте за тях понякога и им пишете обикновени писма – това е достатъчно за да ги зарадвате. Или ако познавате човек, който може да помогне за нещо, адресирайте писмото конкретно до него, не до всички, които се сетите или чиито адреси знаете.

•  Обменяйте информация с приятели и познати за нещата, които ви се случват в нета… може да се окаже полезно.

•  Ако не знаете какво точно правите, в случай че тръгнете да ровите из Registry, по-добре не го правете. Дистанцирам се от всякаква отговорност, че сте изтрили нещо по незнание или невнимание. Не правете това сами в къщи! Оставете го на специалистите…;-)

•  И както се казва “накрая, но не на последно място” – не бързайте да обвинявате записаните като податели на писма съдържащи спам или вируси грубо и гневно – те може дори да не знаят, че от тяхно име се разпространяват такива неща и да не са заразени с никакви вируси, коне, червеи или други гадинки. Ако все пак се решите да го направите, направете го деликатно и компетентно – бъдете сигурни, че човекът ще се притесни достатъчно и ще си тества надлежно компютъра за вируси и без груби думи и обиди.

Ами…. Успех!

p.s. За много русите: Не изпращайте поща до support@vashiadomein – такъв адрес едва ли съществува… Пробвайте с нещо по познато, примерно support@dir.bg, support@abv.bg, support@mail.bg, support@mail.ru или нещо подобно. ;-)))

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.